Han er skubbet ud af reden

En række af Big Business-bosserne har været til eksamen. Gossipperne vover det ene øje og kaster sig ud i karakterræset med ugens vindere og tabere.

Cees 't Hart, administrende direktør i Carlsberg A/S. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Ugens vindere

Carlsbergs Cees 't Hart – nu med forsigtigt smil

Forestil dig din skoletid og den afsluttende eksamen i maj/juni. Spændt eller skræmt venter du på at komme ind til det grønne klæde med lærer og censor på den anden side af bordet. Det er sådan, landets topchefer har det i denne tid. I store regnskabsuge.

Nok ser de magtfulde og bistre ud, disse business-bosser, men vær vis på, at nervøsiteten er med som tro følgesvend. Gossipredaktionen tillader sig den frækhed at være en af censorerne for en kort stund. Med disse karakterer til følge.

Carlsbergs topchef Cees 't Hart kan glæde sig til at komme hjem til sine forældre og fortælle om et flot ti-tal. Som bekendt er det den fortrinlige præstation. Cees 't Hart har løst sine opgaver, Carlsberg er mere fit end nogensinde, vækst på nogle af de interessante markeder og brandområder. Nuvel, der mangler liiige en spids med hensyn til den mere langsigtede strategi og vækst.

Carlsberg har igen selvtillid og udstråling, aktionærerne er glade og har foreløbig kvitteret med at sende Carlsberg-aktien til skyerne. Mon ikke Cees 't Hart tillader Carlsberg-folket at knappe en ekstra pils op, når Carlsberg-aktien snart runder den magiske kurs 1.000-grænse?

 

Ørsted-raketten mod nye højder

Et ti-tal er der også til energikoncernen Ørsteds topchef, Henrik Poulsen. Ørsted fortsætter med at imponere og hente milliardopgaver i udlandet. Og noget tyder på, at indtjeningen følger med. Uhyre stærk indtjening, cash-flow og beskeden gæld. What's not to like?

Men-men, det betyder samtidig, at forventningerne til Henrik Poulsen & Co. skrues endnu mere op. Og i en stille stund kan gossipperne da godt være bekymrede for, hvad der sker den dag, Ørsted for første gang må skuffe de tårnhøje forventninger. Bang, ryger Ørsted-aktieraketten så ned i et sort hul?

Ørsted henter stort set hele sin omsætning og profit på havet med off-shore projekter. Planen er (også) at gøre det med vindmølleprojekter på land, lidt på bio-energi og så videre. Frem mod 2025 skal der investeres 200 mia. kr. i vedvarende energiprojekter.

Og hvem er det så, der scorer på Ørsted-succesen? Det er finansminister Nicolai Wammen (S). Den danske stat har siden de dystre dage i 2013/2014 scoret en børsprofit på pænt over 100 mia. kr. Udskældte Goldman Sachs derimod måtte »nøjes« med en profit på 12 mia. kr.

 

Klassens flittige elev består svær eksamen

Så til eksamen for eleven, der har trukket det absolut sværeste spørgsmål. Transformationen og driften af A.P. Møller - Mærsk, der er lagt i hænderne på den loyale Mærsk-mand Søren Skou. Det høster han et klart syvtal for.

Mærsk er ikke bare hårdt spændt for med at forandre virksomheden, men også presset af udefrakommende ting. Handelskrig, truslen om fald i den globale vækst, afmatning og dermed færre varer at transportere.

Det kører ikke på skinner for Mærsk i disse år, men ret skal være ret, der arbejdes hårdt på Esplanaden med at finde fremtidens vinderformel. Og der arbejdes i øvrigt hårdt med at få omverdenen til at forstå, hvad det i grunden er, Mærsk har gang i. Formidlingen gennem årene har ikke været til topkarakterer.

 

Ugens tabere

Ny Vestas-boss maler med den lille pensel

Ny mand i eliteklassen og derfor en erhvervsboss, som gossipperne fremover vil følge med særlig stor nidkærhed, er Vestas' nye topchef, Henrik Andersen. Han består med karakteren fire – den jævne præstation.

Nuvel, han tiltrådte først i Vestas 1. august i år, men som bekendt overtager en topchef »arv og gæld«, når han eller hun sætter sig i hjørnekontoret.

Vestas har skuffet over de seneste seks måneder. De altid mistænksomme gossippere er dog varsomme med at tage dette halvårsregnskab helt for pålydende. Som bekendt har en ny direktør ved sin tiltrædelse en slags »carte-blanche« til at dæmpe optimismen, således at han senere kan få sus i skørterne og stå som vinder. Vi får se.

Henrik Andersen har dog ry for at være en stærk driftsmand fra sine år i skibsmalingsvirksomheden Hempel.

Det interessante bliver at følge, hvilket personligt aftryk Henrik Andersen vil sætte i Vestas. Vindmølleproducenten er i god gænge, men også profilløs i offentligheden.

 

Moderen har skubbet ungen ud af reden

Hovsa, hvad sker der i grunden med IT-selskabet NNIT og dets direktør Per Kogut? Han kommer ud med karakteren 00, ikke bestået.

Måske Per Kogut ikke har forstået opgaven, eller måske har han fået stukket en forkert opgave ud. Det børsnoterede NNITs aktiekurs er styrtdykket. Selskabet var tidligere en del af Novo Nordisk, men blev udskilt og børsnoteret som selvstændigt selskab i 2015.

NNIT er stadig en del af den gyldne Novo Nordisk-familie, idet Novo Nordisk fortsat ejer 51 procent af NNIT. Men noget tyder på, at Per Kogut ikke kan levere de rigtige IT-ydelser. Novo har i hvert fald – i øvrigt sammen med andre store selskaber – vendt NNIT ryggen og undladt at forny store og vigtige IT-kontrakter.

Gossipperne må tro, at Novo Nordisk har tænkt sig grundigt om, inden de har droppet en portefølje af IT-opgaver hos NNIT. Den største taber ved den voldsomme nedtur på børsen er nemlig Novo Nordisk selv som hovedaktionær.

 

Seier hopper på stedet i Parken

To skridt frem og to skridt tilbage er lige langt. En kølig kendsgerning om, at man ikke har bevæget sig ud af stedet.

Det er foreløbig erfaringen for Lars Seier Christensen med hans investering i Parken Sport & Entertainment. Seier blev overraskende præsenteret som ny storaktionær i Parken i marts 2019. Efterfølgende steg Parken-aktien ganske pænt, dog blot for at løbe ind i gevaldige øretæver i forbindelse med den missede kvalifikation til Champions League.

Seiers gevinst på 20 mio. kr. er dermed igen forduftet. Parkens nye profil ser dog givetvis sin Parken-investering i et noget længere perspektiv og ryster derfor næppe på hånden i forbindelse med midlertidige op- og nedture for aktien.

Parken Sport & Entertainment har endnu ikke høstet frugter af at have en Lars Seier i ejerkredsen. Forventningen til, at Seier kan tilføje Parken »noget«, er stor. Mens vi venter, kvitterer gossipperne med et behersket fire-tal, bestået, til Lars Seiers foreløbige indsats i Parken.

Heldigvis for gossipperne afleverer vi ikke regnskaber – og er derfor uden for bedømmelse.