Forsikringsboss: Kvinder i ledelse bidrager til en bedre bundlinje

Flere kvinder i ledelse bidrager til bedre resultater, siger Trygs CEO, Morten Hübbe. Han bakkes op af erhvervsminister Rasmus Jarlov og CBS-forsker Sara Louise Muhr. Sidstnævnte foreslår, at virksomheder indfører bonusordning for at få flere kvinder frem i geledderne.

Topchefen for Tryg, Morten Hübbe, understreger vigtigheden af flere kvinder i ledelse. »Alle undersøgelser viser, at virksomheder med en bedre balance skaber bedre bundlinje og bedre resultater. Vi har brug for flere kvindelige ledere for at stå stærkere og gavne vores forretning,« sagde han mandag, da regeringen fremlagde et initiativ for at få flere kvinder i de danske virksomheders ledelser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvorfor skal der flere kvinder i ledelse? Skaber flere kvinder i ledelse bedre resultater? Det var nogle af de spørgsmål, der blev stillet mandag morgen, da Dansk Erhverv lagde hus til et nyt regeringsinitiativ, der skal sikre, at der kommer flere kvinder på ledelsesposter i dansk erhvervsliv.

Topchefen for Tryg, Morten Hübbe, fik spørgsmålet, om flere kvinder i ledelse giver bedre resultater på bundlinjen? Og ja, det mener han, at det gør.

»Alle undersøgelser viser, at virksomheder med en bedre balance skaber bedre bundlinje og bedre resultater. Vi har brug for flere kvindelige ledere for at stå stærkere og gavne vores forretning,« lød det uden tøven fra forsikringsbossen.

Og netop det økonomiske incitament kan ifølge Morten Hübbe være med til at få flere virksomheder til at rykke på kvindeagendaen.

»Jeg tror, at den motivation flytter mere end en politisk korrekt dagsorden,« sagde Morten Hübbe.

Morten Hübbe er en af ti CEOs og bestyrelsesformænd, der som led i det nye regeringsinitiativ skal være med til at give andre virksomhedsledere inspiration og redskaber til, hvordan de kan få flere kvinder i ledelse. De ti foregangsvirksomheder fortæller, hvordan de arbejder for at få flere kvinder i ledelse, men selv om de generelt ligger bedre end gennemsnittet af danske virksomheder, så har tre af de ti aktuelt ingen kvinder i direktionen.

Hans overbevisning om, at flere kvinder i ledelse er godt for virksomhedens bundlinje, blev bakket op af både erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) og CBS-forsker Sara Louise Muhr.

»Det er vigtigt for at tjene penge,« sagde ministeren.

»Al forskning viser, at det kan betale sig. Ikke kun med kvinder i ledelsen, men generelt med diversitet i ledelse,« sagde Sara Louise Muhr.

Regering siger nej til kvoter

Trods det økonomiske incitament mener regeringen dog fortsat ikke, at Danmark skal skubbe hårdt på for at få flere kvinder på ledelsesgangene. Det skal ske med lempelige initiativer, som de ti inspirationscases, som blev fremlagt af erhvervsministeren og ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) hos Dansk Erhverv mandag morgen. Kvoter kan fortsat ikke komme på tale, selv om erhvervsministeren erkendte, at det går langsomt med at få øget antallet af kvinder i bestyrelser og ledelser.

»Det tager meget lang tid og også alt for lang tid. Men fra regeringens side har vi valgt at fastholde de eksisterende lovkrav om måltal i stedet for at pådutte virksomhederne skrappe krav om kvoter som i vores nabolande. Vi forsøger at understøtte dansk erhvervsliv til at fremme kvindelige ledelsestalenter med initiativer som det, vi lancerer i dag,« sagde Jarlov.

Sara Louise Muhr, der har forsket i diversitet i en lang årrække, fremlagde nogle få sigende tal, som illustrerer, hvor lang vej der til ligestilling i toppen af dansk erhvervsliv. I 2015 var 94 pct. af alle administrerende direktører i danske virksomheder mænd. I de allerstørste virksomheder sidder der 14 pct. kvinder på CEO-posten. Og mandlige administrerende direktører får 14 pct. mere i løn end kvindelige, når løntallene er renset for brancheforskelle m.m.

»Kvinder bremses af kønnede magtstrukturer, stereotyper og unconscious bias. Vi kan se i alle studier, at kvinder systematisk bliver evalueret lavere end mænd, og at kvinder systematisk får kortere og dårligere evalueringer eller anbefalinger, og hvis man skal op gennem hierarkierne, er det det, der betyder noget,« sagde Sara Louise Muhr.

Kvindeagenda knyttes til bonus

Hun bakker op om kvindeinitiativer som kvindenetværk, interne kvoter, kvindetalentprogrammer og flekstid, men understregede, at de også risikerer at skade mere, end de gavner.

»Man skal passe på, at disse initiativer ikke kommer til at bygge på stereotype opfattelser af mænd og kvinder, for det kan marginalisere kvinder. Det er derfor, man ofte hører kvinder sige, at de ikke vil på et kvindeprogram eller ikke være en kvotekvinde, fordi de er bange for at blive marginaliseret. Det er et problem. For mens man prøver at gøre noget, så bliver det faktisk værre,« sagde hun.

Hun foreslog, at diversitet og kvinder knyttes sammen med bonusordninger internt i virksomhederne.

»Noget af det, der gør en forskel for nogle virksomheder, er at knytte det op på bonusordninger. Vi giver bonusordninger for alt muligt andet – hvorfor ikke give bonus for diversitet? Knyt diversitet op på ledelsesansvar,« sagde hun.