Deloitte har gjort det lettere at kombinere familieliv og karriere: »Vores nye program fastholder flere kvinder«

Rådgivningsvirksomheder har længe haft problemer med at fastholde kvindelige medarbejdere, når to bliver til tre. Flere virksomheder indfører derfor tiltag, som skal gøre det lettere at kombinere karriere og familieliv, men ofte uden held. Nu har Deloitte tilsyneladende fundet løsningen. Andelen af nybagte mødre, der forlader virksomheden, er faldet med 13 procentpoint på et halvt år.

Ida Sofia Elversson er konsulent ved Deloitte, men hun er også mor. Hun har deltaget i virksomhedens »Happy Parents«-program, der skal gøre det nemmere at kombinere de to titler. Hvis vuggestuen en dag er lukket, kan hun tage sin datter med i Deloittes legerum, hvorfra hun også kan arbejde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bag Deloittes mure på Islands Brygge i København sidder revisorer og konsulenter ved skriveborde. Men af og til står der også mødre og fædre ved pusleborde.

En af dem, der skifter mellem bordene, er Ida Sofia Elversson. Hun er konsulent og netop tilbagevendt fra barsel. Før, under og efter barslen har hun været en del af virksomhedens »Happy Parents«-program, der gør det lettere at kombinere en travl karriere med et godt familieliv.

Før programmet blev indført, forlod 63 procent af Deloittes kvindelige medarbejdere jobbet inden for et år, efter de var vendt tilbage fra barsel. Nu, da programmet på nationalt plan har kørt i lidt over et halvt år, er tallet faldet til 50 procent.

Ida Sofia Elversson har haft samtaler med ledelsen om, hvordan hun har det i sin nye rolle som mor. Samtaler om, hvorvidt hun ønskede at vende tilbage til sin fuldtidsstilling. Og samtaler om, hvorvidt hun ønsker at rejse på jobbet.

Hun har været med i virksomhedens barselsgruppe, haft sin datter med i legerummet, da vuggestuen var lukket, taget takeaway med hjem fra køleskabet og haft tøj til rens på arbejdspladsen.

Det har gjort det muligt for hende både at have tid og overskud til rollen ved skrivebordet og rollen ved puslebordet.

»Før jeg gik på barsel, kunne der være perioder, hvor jeg arbejdede op til 60 timer om ugen. Jeg ville have svært ved at balancere arbejde og familieliv, hvis der ikke havde været disse initiativer fra Deloittes side,« siger Ida Sofia Elversson, der er manager i consulting hos Deloitte.

Ida Sofia Elversson har flere gange afleveret og hentet tøj til rens ved Deloitte. Det sparer hende tid i hverdagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Mangel på kvinder i branchen

Mange virksomheder i konsulent-, revisions- og advokatbranchen har længe haft problemer med at fastholde kvindelige medarbejdere, når de stifter familie.

Flere af de største advokatkontorer har seks-otte procent kvindelige partnere i ejerkredsen, mens det ved Deloitte og PwC ligger på omkring ti procent.

Forskning viser, at forskelligartede team præsterer bedre, og derudover er rekruttering samt oplæring af nye medarbejdere noget, der kan mærkes på virksomhedernes bundlinje. Derfor er det vigtigt for dem at fastholde kvinderne.

»Det er meget omkostningsfuldt for os at miste talent, for så skal vi rekruttere nye og oplære dem til samme niveau som dem, vi har mistet. Vores kvindelige medarbejdere forlader os ofte, når de får deres første barn. På det tidspunkt har mange af dem været her i to til fire år og er blevet meget selvstændige og produktive. Derfor er vi meget glade for at se, at vores nye program er med til at fastholde flere kvinder,« siger Camilla Kruse, partner i Deloitte.

I køkkenet ved Deloitte står køleskabe klar med takeaway-mad, som de ansatte kan tage med hjem i farten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

»Work-life balance«-initiativer skal tilpasses virksomheden

Konsulent-, revisions- og advokatvirksomheder indfører ifølge Sara Louise Muhr, organisationsforsker og professor på CBS, ofte »work-life balance«-initiativer, som skal fastholde kvinderne. Det kan være initiativer, som giver medarbejderne mulighed for at gå på deltid, arbejde hjemmefra eller tage flere ugers ferie efter travle perioder.

Men i mange tilfælde virker initiativerne ikke.

Sara Louise Muhr har siden 2010 gennemført omkring 80 dybdegående interview med medarbejdere i brancherne. De fleste, hun taler med, som er ansat i en 60 eller 80 procents stilling, fortæller, at de arbejder langt mere. De undlader blot at registrere timerne.

»At virksomhederne stiller initiativerne til rådighed, resulterer langtfra altid i færre timers arbejde, og derved bliver det ikke nemmere at kombinere familielivet og karrieren,« siger Sara Louise Muhr.

»Work-life balance«-initiativerne virker kun, hvis virksomheden gør det klart, hvilken kultur der er på arbejdspladsen og tilpasser initiativerne derefter.

»Hvis opgaverne hober sig op på dit skrivebord, du har korte deadlines, og dine kollegaer arbejder 70 timer om ugen, nytter det ikke noget, at ledelsen siger, at det er helt okay, at du arbejder deltid. For det føler du i virkeligheden ikke, at du kan tillade dig over for kolleger og kunder,« siger hun.

En anden forhindring er, at typerne, der ofte bliver ansat i disse virksomheder, er meget ambitiøse. Derfor har de svært ved at overholde initiativerne.

»Virksomhederne i de her brancher ansætter de dygtigste studenter fra CBS og andre uddannelsesinstitutioner, som er vant til at yde deres absolut bedste. Når de så bliver ansat i en virksomhed, hvor alle andre også yder deres bedste, skal der præsteres endnu mere for at kunne følge med. Så at arbejde mindre kan være meget svært for dem, selv om de gerne vil,« siger Sara Louise Muhr.

Det betød meget for Ida Sofia Elversson, at hun under barslen har følt en tilknytning til kollegaer og virksomheden. Det gjorde det nemmere at være på barsel og nemmere at komme tilbage, fortæller hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares.

Virksomheder skal inspirere hinanden

Da Ida Sofia Elversson havde samtaler med ledelsen i Deloitte, aftalte de, at hun skulle arbejde fuldtid efter barslen. Det ville hun gerne. Men hun ville ikke have en masse overarbejde eller rejser. Det var også vigtigt for hende engang imellem at kunne arbejde hjemmefra. Alle initiativerne er blevet overholdt.

»Jeg har været motiveret for at komme tilbage, fordi jeg har vidst, at jeg ville komme tilbage til det her program, som kan få det hele til at hænge sammen,« siger hun.

Henriette Søltoft, som er branchedirektør for rådgivervirksomhedernes branchefællesskab DI Rådgiverne, har hørt medlemsvirksomheder fortælle om udfordringerne med at fastholde kvindelige medarbejdere. Hun mener, at det er vigtigt, at virksomhederne lærer af hinanden, når nogle finder en måde at løse udfordringerne på.

»Vi bliver nødt til at tage hånd om problemet. En måde at gøre det på er at få virksomheder til at inspirere hinanden. Så når en virksomhed finder nogle initiativer, som får medarbejderne til at blive, skal lignende virksomheder lære af det,« siger hun.

Ida Sofia Elversson er fortsat en del af Deloittes barselsgruppe. I denne uge har hun endnu et møde med ledelsen. De skal sikre, at alle initiativerne også fremover bliver overholdt.

Bag Deloittes mure skal der nemlig både være plads til at være forælder og gøre karriere.