Afgørende bevis mod svindelmistænkt Nissan-topchef er fundet i Beirut

Anklagerne i Japan har fundet et potentielt afgørende bevis i sagen mod Carlos Ghosn hos assistenten for den detroniserede Nissan-topchefs afdøde barndomsven i Beirut.

Tidligere Nissan-topchef Carlos Ghosn blev første gang anholdt i Tokyo i november 2018 anklaget for skattefusk. I marts blev han løsladt mod kaution, men allerede i begyndelsen af april røg han bag tremmer igen, efter at der var blevet fundet afgørende beviser mod ham i Beirut. Fold sammen
Læs mere
Foto: ISSEI KATO

Et bevis fundet i Libanon kan blive afgørende i sigtelsen mod den skandaleramte 64-årige Carlos Ghosn, som sidder bag tremmer i Japans hovedstad anklaget for svindel og skattesvig.

Den nu forhenværende topchef i bilgiganten Nissan-Renault er født i Brasilien af libanesiske forældre og har også både fransk og libanesisk statsborgerskab.

Og det er altså i den libanesiske hovedstad Beirut, at de japanske anklagere har fundet et bevis, som kan blive afgørende i sagen.

»De japanske anklagere bygger deres potentielt mest alvorlige anklage mod Carlos Ghosn på beviser fundet i Libanon på en bærbar computer, som – ifølge personer med indgående kendskab til efterforskningen – er blevet benyttet af assistenten til en tæt barndomsven,« skriver Financial Times.

Man havde ellers frygtet, at man hurtigt ville løbe panden mod muren med efterforskningen i Libanon, hvor Ghosn har status som nationalhelt. Men med fundet af den bærbare computer, som indeholdt informationer om Carlos Ghosns finansielle transaktioner, har det været muligt for anklagerne at forfølge sporene i Beirut.

»Uden computeren havde det hverken været muligt for Nissan eller de japanske anklagere at bevise, hvordan millioner af dollar fra Nissan angiveligt er blevet kanaliseret fra en bilforhandler i Oman til firmaer, som er enten helt eller delvist ejet af Ghosns kone og søn,« skriver Financial Times.

Bevis fundet flere uger før anholdelsen i april

Carlos Ghosn blev første gang anholdt i Japan i november sidste år efter anklager om skattefusk. Han sad varetægtsfægslet i Tokyo frem til marts, hvor han betalte en kaution på omkring 59 millioner kroner og blev løsladt. Men allerede i begyndelsen af april blev Ghosn anholdt igen efter nye svindelanklager.

Faktisk viser det sig nu, at man flere uger inden anholdelsen i april havde fået fingrene i den bærbare computer, som tilhørte en 44-årig libanesisk kvinde, Amal Rachid Rizkallah Abou-Jaoude. Hun har tidligere arbejdet som assistent for Fadi Gebran, som var Ghosns mangeårige advokat og barndomsven frem til 2017, hvor han døde af kræft.

I de senere år har assistenten angiveligt arbejdet direkte for Ghosn. Hendes navn fremgår på listen over aktionærer i det libanesiske firma Good Faith Investments, som blev stiftet af Gebran. Hendes navn er desuden registreret i forbindelse med flere andre selskaber, som Gebran stod bag – og med samme adresse som Good Faith Investments. Blandt selskaberne er også Phoinos Investments, som er registreret som ejer af et hus i Beirut til 9,5 millioner dollar, som Nissan købte til Ghosn.

Ifølge Financial Times findes der ingen kontorbygning på den adresse, hvor firmaerne er registrerede, og ingen af de adspurgte i området har hørt om dem.

Blev fyret af aktionærerne i april

Anklagerne har haft store karrieremæssige konsekvenser for Ghosn, som har stået i spidsen for alliancen bestående af Renault-Nissan-Mitsubishi Motors. Han blev midlertidigt afsat fra posten, da sagen begyndte at rulle. Og i april smed bilgigantens aktionærer ham endegyldigt ud af bestyrelsen.

Officielt er han sigtet for tre separate forhold, skriver Ritzau. Det første handler om manglende indrapportering af indkomster for et meget stort millionbeløb mellem 2010 og 2015. Det andet om hans skatteoplysninger de følgende tre år.

Den tredje sigtelse handler om, at Nissan er endt med at betale Ghosns regninger i fejlslagne forretninger og andre foretagender. Eksempelvis skulle den tidligere topchef have finansieret fire luksushuse i Rio de Janeiro og i Beirut med Nissan-penge. Selv har Carlos Ghosn erklæret sig uskyldig i alle anklager.

Hverken Nissan eller de japanske anklagere har ifølge Financial Times ønsket at kommentere historien, og det har ikke været muligt at få kontakt til assistenten. Desuden skriver Financial Times, at Ghosns hustru, Carole, gennem familiens talspersoner har oplyst, at hun ikke var klar over, at hun stod som ejer af selskabet. Og sønnen Anthony har afvist at udtale sig om, hvorvidt der har været pengetransaktioner mellem Good Faith og hans firma, Shogun Investment.