1. Familien Kirk Kristiansen, Kirkbi og Lego, 186 milliarder kroner

Formuespring trods faldende indtjening

Kjeld Kirk Kristiansen er tredje generation i Lego-koncernen, som han sammen med sine tre børn ejer den største andel af. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom indtjeningen i Legokoncernen her i 2019 er kommet en tand ned i tempo, viser årets opgørelse et stort formuespring til det hidtil højeste niveau.

Forklaringen er først og fremmest at prissætningen af denne type virksomheder nu er på et højere niveau. Samtidig forsætter pengekassen med at vokse, bare ikke helt så hurtigt som tidligere.

Hovedparten – 75 procent – af Lego-koncernen er ejet af familiens holdingselskab Kirkbi, mens den sidste fjerdedel er ejet af et fond. Holdingselskabet er personligt ejet af Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre børn. Faderen Kjeld ejer en smule mere end hver af børnene, og stemmemæssigt sidder han stadig på kontrollen med en stemmeandel på 62 procent.

Sønnen Thomas er den af de tre børn, der ledelsesmæssigt er mest involveret i Legokoncernen, men ejermæssigt står de tre børn Thomas, Sofie og Agnete lige. Sønnen Thomas er iøvrigt formand for den fond, der ejer 25 procent af Lego-imperiet. Tidligere i år kom det frem, at der ikke er planer om at centrere ejerskabet af koncernen på en enkelt af arvingerne.

Det var ellers det, der skete i generationen tidligere, hvor Kjeld og søsteren splittede formuen op i hver sin andel. Men udmeldinger tidligere i år går i retning af, at de tre børn vil fortsætte det delte ejerskab, og ser man yderligere en generation frem tyder det i øjeblikket på, at formuen senere vil blive delt mellem de seks piger, der i øjeblikket udgør næste generation.

Her i sommer blev det ivrigt annonceret, at Lego-familien vil knytte Legoland-parkerne tættere til koncernen. Parkerne er ejet af underholdningskoncernen Merlin, som Lego hidtil har ejet knap 30 procent af. Men med aftalen fra i sommer bliver dette ejerskab nu øget til 50 procent. Lego måtte tilbage i 2005 sælger parkerne i forbindelse med den nedtur, koncernen dengang var igennem.

Her er de 100 rigeste i Danmark