WHO advarer: Man bør ikke lette restriktionerne nu

WHOs Europa-chef anerkender de positive tegn i Europa. Men det for tidligt at lette på restriktionerne, mener han.

 
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Få dage efter at statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede en plan for, hvordan danske børn skal vende tilbage i daginstitutioner og skoler, og samfundet forsigtigt skal åbnes, kommer en advarsel fra WHOs Europa-kontor.

Det er for tidligt at lette restiktionerne for i Europa, lyder advarslen ifølge nyhedsbureauet AFP.

»Nu er ikke tidspunktet til at lempe tiltagene. Det er tid til igen at fordoble eller tredoble vores fælles anstregelser for at lukke ned,« har WHOs regionale Europa-chef, Hans Kluge, i dag sagt på en pressekonference.

Han anerkender, at flere europæiske lande har set »positive tegn«, men han understreger, at det er for tidligt at trække nogle af de tiltag, som skal stoppe spredningen, tilbage. Fremskridtene er stadig »skrøbelige«, siger han.

De seneste dage har Danmark, Østrig og Norge præsenteret planer for, hvordan landene efter påske vil påbegynde gradvise åbninger af blandt andet skoler, daginstituitioner og butikker.

På pressemødet forholder Hans Kluge sig ikke specifikt til, om enkelte lande er gået for langt med planerne om at lette restiktionerne. Men WHO er meget bekymret over udviklingen i Europa, siger han.

»At tro, at vi nærmer os afslutningen, vil være en farlig ting at gøre. Virussen efterlader ikke plads til fejl eller selvtilfredshed.«

»Ethvert skridt i vores responsstrategi, lempelser af nedlukninger eller de tiltag, der skal sikre fysisk afstand, kræver meget grundige overvejelser,« siger han ifølge The Guardian.

I et interview med det belgiske medie Knack sagde Hans Kluge tirsdag, at det »helt sikkert er for tidligt at begynde at lette tiltagene«.

Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede på et pressemøde mandag aften »de første skridt« i en langsom genåbning af samfundet og samfundsøkonomien.