Watergate-journalist dykker ned i Trumps telefonsamtaler: Præsidenten kaldte Merkel dum og May for svag

Han fornærmer nære allierede og lader sig manipulere af potentielle fjender. Sådan lyder det fra en række anonyme ansatte i Det Hvide Hus, der ifølge en artikel af Carl Bernstein angiveligt er frustrerede og bekymrede over præsident Trumps telefonsamtaler med udenlandske statsledere.

Præsident Donald Trumps telefonsamtaler med udenlandske statsledere har skabt bekymring i Det Hvide Hus. Det fortæller en række anonyme kilder til Watergate-journalist. Fold sammen
Læs mere
Foto: Leah Millis/Ritzau Scanpix

Han har kaldt den tyske forbundskansler, Angela Merkel, for dum, og har skoset en tidligere britisk premierminister, Theresa May, for at være svag og mangle mod. Hans forgængere, Barack Obama og George W. Bush, ved »ikke en skid,« og når han spiller golf, tager han en pause fra spillet for at sludre med Tyrkiets præsident Erdogan.

Det er det billede, som den Watergate-journalisten Carl Bernstein tegner af USAs præsident, Donald Trump, i en længere artikel publiceret af CNN. Gennem fire måneder har Carl Bernstein talt med kilder i Det Hvide Hus, som han hævder har indgående kendskab til præsidentens telefonsamtaler med udenlandske statsledere.

En af kilderne, som ifølge CNN kender til indholdet af næsten alle præsidentens samtaler med ledere af Rusland, Tyrkiet, Canada, Australien og det vestlige Europa, beskriver telefonsamtalerne som så grove »vederstyggeligheder,« at de fleste i Kongressen – også Republikanerne – ville miste tillid til præsidenten, hvis de hørte samtalerne.

Eftersom alle kilder er anonyme, er det dog svært at vide, om Carl Bernstein tegner et billede, der stemmer overens med virkeligheden. Alle præsidentens tidligere rådgivere og ministre på området har således afvist at kommentere historien, og fra Det Hvide Hus har der lydt en klar benægtelse af beskyldningerne.

»Præsident Trump er en verdensklasseforhandler, som konsekvent har fremmet USAs interesser på verdensscenen,« har pressesekretæren i Det Hvide Hus, Sarah Matthews, udtalt til CNN.

Den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver, John Bolton, har dog for nylig med en højst omdiskuteret bogudgivelse, tegnet et portræt af præsidentens udenrigspolitik, som i betydelig grad minder om det, de anonyme kilder fortæller til CNN.

John Bolton har blandt andet sagt, at Donald Trump ikke har kompetencerne til at være præsident, ligesom han har beskyldt Donald Trump for i højere grad at være drevet af personlige interesser – for eksempel genvalg – end af at føre en politik, der tilgodeser USA.

Samme anklage lyder nu fra anonyme kilder, som har udtalt sig til Carl Bernstein.

Den amerikanske journalist, Carl Bernstein, som sammen med kollegaen Bob Woodward i 1974 afslørede Watergate-skandalen, der fældede præsident Richard Nixon, graver nu i Donald Trumps telefonsamtaler. På billedet taler han ved Mediernes Årsdag i København i maj 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Nem at manipulere

De anonyme kilder udtrykker bekymring over, at Donald Trump kan bringe nationen i fare. Ikke, fordi han gør noget ulovligt, sådan som Demokraterne forsøgte at bevise, da et telefonopkald til Ukraines præsident dannede ramme om en rigsretssag mod præsidenten, men fordi kilderne frygter, at præsidenten kan sætte nationen i fare. Fordi han ofte er uforberedt og uinteresseret i at lytte til sine rådgivere, inden han taler med ledere af fremmede statsmagter.

Det gør præsidenten nem at manipulere, lyder kritikken fra de anonyme kilder – og det kan allerede have påvirket USAs udenrigspolitik, hævder kilderne.

Det gælder ikke mindst i forhold til Donald Trumps samtaler med Ruslands præsident, Vladimir Putin, og Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, hævder kilderne.

Ifølge CNN ringer Erdogan mindst to gange om ugen til Det Hvide Hus og bliver altid stillet direkte igennem til præsidenten. Han synes at kende Donald Trumps skema så godt, at flere rådgivere i Det Hvide Hus angiveligt er bekymrede for, at tyrkiske sikkerhedstjenester har fået adgang til præsidentens kalender, så Erdogan altid ved, hvornår han kan komme igennem til Donald Trump.

Når Donald Trump taler med Vladimir Putin, bruger han ofte energi på at prale af sine egne politiske succeser i håb om at vinde den russiske præsidents sympati og respekt, hævder kilder, der ifølge artiklen har overhørt samtalerne.

Den amerikanske præsident taler for eksempel om, at han har formået at genopbygge USAs økonomi, om hvor meget stærkere og klogere, han er, end de to »imbecile« og »svage« præsidenter, der sad i embedet før ham, og om hvor meget han nød at afholde Miss Universe i Moskva, skriver Carl Bernstein i CNN.

En angiveligt højtstående kilde beskriver samtalerne som et spil skak: Med Putin som stormester, og Donald Trump som en amatør, der forsøger at spille backgammon i stedet.

Mens Putin »destabiliserer Vesten«, forklarer kilden, forsøger Donald Trump at »bygge sig selv op som forretningsmand og hård negl, så Putin vil respektere ham.«

Flere kilder peger på, at Donald Trumps beslutning om at trække de amerikanske tropper ud af Syrien som et eksempel på udenrigspolitik, der direkte tilgodeser tyrkiske og russiske interesser.