Von der Leyen har »lært sin lektie.« Nu vil EU holde grænserne åbne gennem anden bølge

Forårets første nedlukning af Europa satte økonomien i stå. Derfor skal de indre grænser denne gang holdes åbne, fastholder EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen.

 
Antallet af nye coronasmittede i Danmark er stigende. Få overblikket over seneste nyt om situationen her. Video: Ida Marie Odgaard, Henning Bagger/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne, Mathilde Geertsen Fold sammen
Læs mere

Mens coronapandemien endnu en gang truer med at presse europæiske hospitaler i knæ, har både Tyskland, Frankrig og Spanien annonceret nye nedlukninger for at få bugt med den høje smittespredning.

Også Danmarks statsminister, Mette Frederiksen (S), frarådede torsdag alle ikkenødvendige rejser til udlandet, efter at en række nye coronatiltag trådte i kraft.

Men det skal ikke være ligesom i foråret. Det gjorde Europa-Kommissionens tyske formand, Ursula von der Leyen, helt klart på et pressemøde torsdag ifølge Deutsche Welle.

Samme dag havde hun stået i spidsen for et virtuelt EU-topmøde, hvor Europas test- og vaccinestrategier blandt andet blev drøftet, og 220 millioner euro (over 1,6 milliarder kroner) blev afsat til at kunne flytte syge med coronavirus til behandling i andre medlemslande.

De diskuterede angiveligt de indre grænser. I foråret håndterede medlemslandene coronapandemien vidt forskelligt. Nogle, heriblandt Danmark, lukkede grænserne helt.

Sådan skal det ikke være denne gang, lød det i en opfordring fra Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, på mødet.

Hun mener, at grænserne bør holdes åbne »for at holde økonomien i gang og for at hjælpe hinanden med at bekæmpe pandemien«, sagde hun på mødet ifølge sin talsmand.

Formand for Europa-Kommissionen, Ursula von der Leyen, forklarede på et pressemøde torsdag, at hun håber at holde de indre grænser i Europa åbne gennem anden bølge af coronapandemien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Olivier Hoslet/EPA/Ritzau Scanpix.

Det tyder på, at Ursula von der Leyen deler det synspunkt. På pressemødet torsdag sagde hun, at de midlertidigt lukkede grænser kun syntes at have skadet den europæiske økonomi.

»Jeg tror, vi alle har lært vores lektie,« sagde hun på pressemødet ifølge Deutsche Welle:

»Det tog ikke lang tid at forstå, at det bremsede det indre marked og strømmen af varer. Men det bremsede ikke virussen.«

Selv om de indre grænser denne gang skal holdes åbne, opfordrer hun ligesom Mette Frederiksen EU-borgerne til at aflyse alle ikkenødvendige rejser.