Millioner fra EU skal flytte coronapatienter mellem lande

EU's stats- og regeringschefer har lagt planer for et tættere samarbejde i bekæmpelsen af coronavirus.

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen fortæller efter et videotopmøde torsdag aften, at der er afsat 1,6 milliarder kroner til projektet. October 2020. EPA/OLIVIER HOSLET / POOL Fold sammen
Læs mere
Foto: OLIVIER HOSLET / POOL

Bruxelles. En stor pose penge fra EU-kassen skal hjælpe EU-lande med at kunne flytte syge med coronavirus til behandling på sygehuse i andre medlemslande.

220 millioner euro er afsat, fortæller EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, efter et videotopmøde torsdag aften. Det er 1,6 milliarder kroner.

- Spredningen af virus vil overbelaste vores sundhedsvæsner, hvis ikke vi handler straks, siger hun.

Kommissionen arbejder desuden på en snarlig godkendelse af en antistoftest, så man kan få svar på, om borgere har været smittet med virus.

Da coronavirus kom til Europa i begyndelsen af 2020, handlede EU-landene meget forskelligt. Samfund blev lukket ned. Grænser blev lukket mange steder.

Siden har landene valgt at samarbejde mere om blandt andet en vaccine, test og koordinering af rejseaktiviteter.

Blandt andet har EU-Kommissionen indgået aftaler om køb af vacciner, når disse en dag måske er klar, som alle lande vil modtage på samme tid.

EU-præsident Charles Michel talte for mere samarbejde og understregede, at "alle er i samme båd".

Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, kom på mødet med en klar besked til sine nabolande - herunder Danmark - at grænserne bør holdes åbne.

Det er nødvendigt for at "holde økonomien i gang og for at hjælpe hinanden med at bekæmpe pandemien", sagde hun på mødet ifølge sin talsmand.

/ritzau/