Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
De lavede en aprilsnar i marts. Altså, man kunne jo næsten sige sig selv, det ville gå galt:
Det tyske bilmærke Volkswagen lagde 30. marts en nyhed ud på sin hjemmeside, hvori de fortalte, at firmaet i USA skifter navn til »Voltswagen.«
Nu skulle satsningen på elbiler have hele armen, og det skulle det nye navn afspejle, hed det i pressemeddelelsen.
Samtidig blev der lagt markedsføring ud på de sociale medier, som annoncerede ændringen og reklamerede for en ny elektrisk SUV.
Meldingen havde omgående effekt, skriver Financial Times.
Medierne ringede til Volkswagen og fik bekræftet, at navneskiftet var rigtigt, og så skyndte de at skrive nyheder om ændringen. Ovre hos konkurrenten Tesla nåede mindst ét bestyrelsesmedlem at kommentere ændringen offentligt, og enkelte aktieanalytikere gik i gang med at analyse ændringen.
»Dette understreger VWs klare løfte til sit elektriske brand og massive elektriske rejse i de kommende år,« lød det fra en analytiker hos finanshuset Wedbush.
Teslas bestyrelsesmedlem Hiro Mizuno roste konkurrentens navneskift. Det viste, at de »er seriøse,« skrev han på Twitter – det var de så bare overhovedet ikke.
Volkswagens aktier hamrede i vejret, særligt selskabets værdipapirer i USA skød afsted og nåede efter meldingen at stige med 16 procent.
Men det hele var en løgn – en aprilsnar der oven i købet var alt for tidligt på den.
Volkswagen måtte undskylde.
»Intentionen var at skabe omtale af et vigtigt emne for virksomheder og industrier i landet. Vi beklager, at håndteringen kan have gjort nogen kede af det,« skrev firmaet.
Volkswagen er blevet beskyldt for at have forsøgt at bruge kampagnen til at puste deres aktiekurs kunstigt op, men det »har aldrig været meningen,« meddeler Volkswagen til Financial Times.
Da aprilsnarren blev punkteret, faldt aktiekurserne igen – dog ikke lige så meget som de var steget dagen forinden.
Det er ganske bemærkelsesværdigt, at denne kuldsejlede aprilsnar blev lanceret af et firma, som har brugt de sidste fem år på at forsøge at slippe af med et ry som utroværdig og løgnagtig.
I 2015 udløste voldsomt og udbredt fusk med miljømålinger – den såkaldte Dieselgate – en betydelig krise for Volkswagen, som måtte betale milliarder i erstatning for at have løjet om, hvor meget selskabets dieselbiler forurenede.
En del af det politiske oprydningsarbejde var fokus på elbiler og aktiv deltagelse i den grønne omstilling.