Virussens epicenter Wuhan løsner op for strenge krav

Der er så småt begyndt at vise sig positive tegn i byen Wuhan, hvor coronavirussen udspringer fra. De første arbejdere begynder at vende tilbage til byen, og de første mennesker bevæger sig ud. I resten af verden tages der stadig drastiske skridt.

Myndighederne i Wuhan er så småt begyndt at give folk tilladelse til at forlade deres boliger. Man vil gradvist slække på de strenge forbud i forbindelse med coronavirussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stringer/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De fleste lande i verden kæmper stadig hårdt for at inddæmme og afbøde coronavirussens spredning, og kurven er de fleste steder ikke knækket. I Danmark lyder meldingen indtil videre, at der kan komme skrappere tiltag.

I virussens arnested er situationen imidlertid så småt ved at lysne.

Byen Wuhan i Kina, der er epicenter for udbruddet af coronavirus, er begyndt at løsne op for den tomåneders nedlukning for borgerne, der blev iværksat for at inddæmme pandemien.

Det skriver The Guardian.

Kina tog efter udbruddet særdeles skrappe midler i brug for at inddæmme smitten. Myndighederne i de ramte byer har blandt andet svejset døre til i boligblokke for at sikre sig, at folk ikke bevæger sig ud.

Men mandag forlader små grupper af indbyggere i den kinesiske by deres boligblokke og går ud for at købe ind for første gang i ugevis. I weekenden ankom det første tog med over 1.000 arbejdere fra andre steder i Hubei-provinsen – de 1.000 arbejdere havde fået tilladelse til at vende tilbage til byen for at arbejde.

Søndag oplyste de lokale myndigheder, at beboerne må vende tilbage til deres arbejde, hvis de ikke har feber eller symptomer og har en såkaldt »grøn sundhedskode«, der angiver deres virusfri tilstand, samt et certifikat fra deres arbejdsgiver.

Myndighederne meddelte, at byen »gradvist« vil blive åbnet igen, og den offentlige transport vil igen begynde at fungere.

Kina har været hærget af coronavirussen siden december 2019 og har på tre måneder oplevet flest smittetilfælde på verdensplan med 81.439. I den kedelige statistik for dødsfald overgås Kina dog af Italien, hvor 5.476 indtil videre er døde. Antallet af dødsfald i Kina er p.t. 3.274.

Personer, der har været strandet i Wuhan, siden de strenge rejsebegrænsninger trådte i kraft 23. januar, kan begynde at ansøge om tillladelse til at forlade byen, oplyste myndighederne søndag.

Beboere i Wuhan fortæller, at kun personer fra boligområder, der betragtes som virusfri, får lov til at rejse ud, og at borgerne stadig er på vagt.

»Alle er meget forsigtige,« siger 40-årige Iris Yao, der har været i byen de seneste to måneder, til The Guardian.

Mens det officielle antal lokalt smittede i Kina er faldet drastisk de seneste uger, fortsætter smittetilfælde udefra med at stige.