»Vi tager ikke imod ordrer fra Bolton«: Pentagon sender hangarskib mod Syrien for at hive soldater hjem

Et amerikansk hangarskib er på vej mod Syrien for at hente amerikanske soldater - på trods af, at Trumps regering sender blandede signaler om, hvornår de egentlig skal hjem.

Præsident Trumps nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton taler til en pressekonference i Det Hvide Hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kevin Lamarque

»Vi tager ikke imod ordrer fra Bolton.«

Sådan lød det fra Pentagon, da et amerikansk hangarskib torsdag blev sendt mod Syrien for at hente de amerikanske tropper hjem, sådan som Trump i december beordrede, at de skulle. Det skriver Wall Street Journal.

Det sker på trods af, at Trumps nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton i denne uge proklamerede, at amerikanerne ikke ville forlade Syrien, indtil Tyrkiet havde lovet at holde fingrene fra de kurdiske oprørsgrupper, som USA støtter i landet.

Boltons kommentarer har vakt vrede i Tyrkiet, der siden har lovet, at en offensiv mod kurderne i det nordøstlige Syrien vil finde sted, uanset om amerikanerne trækker sig ud af området eller ej.

Ifølge Pentagon har Det Hvide Hus dog ikke udstedt nye ordrer om at udskyde tilbagetrækningen, og derfor fortsætter forsvarsministeriet altså som planlagt, skriver Wall Street Journal.

Nu er hangarskibet på vej mod Syrien bemandet med hundredvis af marinesoldater og flere helikoptere. Når de er fremme, vil de stå klar til at hjælpe soldaterne ud, ligesom der i både Kuwait og Irak er flere tropper, som skal assistere i hjemsendelsen, når den finder sted. Indtil da vil der imidlertid – ironisk nok – være udstationeret flere amerikanske soldater i regionen, end der var, da Trump annoncerede, at han ville trække soldaterne hjem.

Trumps planer for at trække soldaterne tilbage har ændret sig flere gange i løbet af den seneste måned.

Først lød det, at det ville være et spørgsmål om uger, inden soldaterne ville blive trukket hjem, og at Tyrkiet i en telefonsamtale 14. december havde lovet at påtage sig kampen mod de resterende IS-krigere i området. Det fik den daværende forsvarsminister Jim Mattis til at sige op. Så bad militæret om at få fire måneders forberedelse inden hjemsendelsen. Og til sidst lovede John Bolton altså, at amerikanerne ikke ville forlade Syrien, inden deres kurdiske allierede var sikret.

Ifølge CNN er Pentagon allerede begyndt at fragte noget af soldaternes udstyr hjem. Det er dog uvist, hvor meget og hvilket udstyr, der transporteres hjem til USA, ligesom Pentagon afviser at fortælle hvor i Syrien, det bliver fragtet hjem fra.

Ritzau skriver,desuden, at USA har »indledt processen med vores velovervejede tilbagetrækningen fra Syrien«, ifølge oberst Sean Ryan.

Han ville ikke oplyse, hvornår soldaterne forventes at være ude, men ifølge Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder blev tilbagetrækningen indledt torsdag aften fra det nordøstlige Syrien.

Observatoriet har oplyst til nyhedsbureaet AFP, at ti pansrede køretøjer og nogle lastbiler forlod byen Rmeilan i det nordøstlige Syrien og kørte videre ind i Irak, ifølge Ritzau.

Torsdag besøgte Mike Pompeo, USAs udenrigsminister, Egyptens hovedstad Cairo. Her lød det blandt andet, at præsident Trumps beslutning om at trække soldaterne hjem var endelig. Men det betyder ikke, at USA ikke fortsat kan nedkæmpe Islamisk Stat (IS) med droneangreb og fra nabolande, hvor der stadig vil være soldater, lød det ifølge New York Times.

Han er i Mellemøsten for at berolige allierede i regionen og forsikre dem om, at USA stadig vil kæmpe imod IS. Da han ved en pressekonference i Egypten blev spurgt, om han kunne opklare de tilsyneladende modstridede udsagn fra den amerikanske regering, svarede han, at »der ingen modstridende udsagn overhovedet« har været:

»Det her er en historie, som er opfundet af medierne,« hævdede han ifølge New York Times.

Da han senere gav sin tale på Det Amerikanske Universitet i Cairo, var han klar i mælet:

»Lad mig være helt tydelig: Amerika vil ikke trække sig tilbage, før krigen mod terror er ovre,« lød det.

I december erklærede Trump, at Islamisk Stat var blevet besejret i Syrien - og at kampen mod dem havde været den eneste grund til at have amerikanske soldater i landet.