»Vi bor i en narkostat«: Brutalt hævnmord på forsvarsadvokat ryster Holland

Derk Wiersum forsvarede et kronvidne i en mordsag mod 16 mænd, der alle menes at være knyttet til narkokriminalitet i Holland. Onsdag blev han skudt uden for sit hjem.

En kvinde gør holdt ved de blomster, der er blevet lagt uden for Derk Wiersums hjem, hvor han onsdag blev skudt. Den 44-årige forsvarsadvokat repræsenterede et kronvidne i en mordsag mod 16 mænd i det hollandske narkomiljø.  Fold sammen
Læs mere
Foto: ROBIN UTRECHT/EPA/RITZAU SCANPIX

Hvorfor skulle Derk Wiersum dø? Den 44-årige forsvarsadvokat nåede ikke langt, da han onsdag morgen forlod sit hjem i en forstad til Amsterdam. Ude på gaden ventede en ung mand på ham – og skød og dræbte ham på stedet.

Mordet har rystet Holland og ikke mindst landets advokatstand, skriver The Guardian. Det bliver set som et hævnmord for Derk Wiersums rolle i en kriminalsag mod 16 mænd, der står anklaget for fem mord mellem 2015 og 2017. Alle 16 mænd er angiveligt medlemmer af en bande, der smugler kokain ind i Holland.

Wiersum repræsenterede et kronvidne i sagen, Nabil Bakkali, hvis bror blev skudt sidste år, efter at myndighederne offentliggjorde Bakkali som vidne i sagen. To af de hovedmistænkte i sagen, Ridouan Taghi og Said Razzouki, er på Hollands liste over mest eftersøgte personer og har arrestordrer hængende over sig i flere lande, skriver The Guardian.

Manden, der skød Wiersum, stak af til fods. Han beskrives som en ung mand mellem 16 og 20 år i sort hættetrøje.

Jan Struijs, formand for den hollandske politifagforening, NPB

»Det er det endelige bevis på, at vi bor i en narkostat.«


Hollands premierminister, Mark Rutte, har kaldt mordet for »dybt forstyrrende«. Det har nu affødt ekstra politibeskyttelse til advokater, der arbejder på store narkosager, ligesom alle involverede i Wiersums sag omgående har fået hjælp, skriver det hollandske medie De Volkskrant.

Som 1990ernes Italien

I de hollandske medier bliver mordet sammenlignet med 1990ernes Italien, hvor mafiaen slog anklagere og dommere ihjel, og det lovløse Colombia, der eksisterede under narkobaronen Pablo Escobar.

»Det er det endelige bevis på, at vi bor i en narkostat,« siger Jan Struijs, der er formand i politifagforeningen NPB, ifølge The Guardian.

Hans fagforbund advarede allerede sidste år regeringen og politikere om, at de undervurderede landets organiserede kriminalitet. Mens man i Amsterdam i årevis har tolereret brugen af stoffer, er markedet for dem også vokset med en underverden af pushere og leverandører.

Ifølge NPB er situationen nu så slem, at den er ude af kontrol, skriver The Guardian.

Ifølge den hollandske avis De Volkskrant er det ikke første gang, at hollandske narkobander foretager likvideringer i Holland. På tre år har mere end 50 likvideringer fundet sted.

I avisen NRC Handelsblad beskyldes regeringen for at være for »naiv« i sin tilgang til stoffer og henviser til, hvordan EU-undersøgelser og unavngivne kilder i Colombias narkoverden har udpeget Holland som det »logistiske centrum for kokainhandlen i det vestlige Europa«.

I 2018 blev der konfiskeret 70.000 kilo kokain i havnene i Rotterdam og Antwerpen, har hollandsk politi opgjort over for NRC Handelsblad. Selv om havnen i Antwerpen er belgisk, ligger den så tæt på Holland, at en større del af den beslaglagte kokain dér formentlig også skulle videre over grænsen.

Hollandsk politi anslår, at mindst 200.000 kilo kokain er nået uset ind i landet i 2018, ifølge NRC Handelsblad. Det svarer til omkring 37,3 mia. kr. i indtægter for dem, der formår at sælge stofferne.

»En ny mørk tid«

Det hollandske dagblad AD beskriver mordet som begyndelsen på »en ny mørk tid« i Holland; fra nu af må advokater, offentlige anklagere og dommere kigge sig over skuldrene, når de går på arbejde, og politiet må erkende, at det opererer i »en narkostat, som regeringen ikke har kontrol over«.

Amsterdams byråd udarbejdede i sidste måned en rapport om byens afslappede indstilling til stoffer. Ifølge rapporten havde »narkoforbrydere, hustlere, parasitter, mellemmænd« og mænd, der foretager pengeafpresning, fået frie tøjler i byen.

»Narkorelateret organiseret kriminalitet – »underverden« – har nu fået en betydelig indflydelse i vores by,« står der i rapporten ifølge The Guardian.