Vestager varsler skrappere EU-lovgivning mod techgiganter

Den danske EU-kommissær Margrethe Vestager barsler med ny lovgivning, der vil gøre det nemmere at stille techgiganter til ansvar i sager om konkurrenceforvridning.

Margrethe Vestager vil indføre ny EU-lovgivning, der skal gøre det nemmere at tage kampen op mod amerikanske techgiganter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Yves Herman/Reuters/Ritzau Scanpix

Som EUs konkurrencekommissær har danske Margrethe Vestager de senere år gjort sig særdeles upopulær blandt amerikanske techvirksomheder, og noget tyder på, at en forbrødring stadig er et stykke væk.

Onsdag har den danske politiker givet et større interview til Financial Times, hvor hun lancerer planer om at skærpe konkurrencelovgivningen.

Mere præcist vil Margrethe Vestager forsøge at ændre reguleringen, sådan at det i højere grad er selskaberne, der skal bevise, at de ikke udøver konkurrenceforvridende adfærd, modsat nu, hvor det er kommissionen, som skal løfte den bevisbyrde.

»Når du ejer et marked, og du de facto regulerer det marked, hvilket ansvar følger så med? Og hvordan viser du, at du rent faktisk lever op til det ansvar?« spørger Margrethe Vestager i interviewet.

Omvendt bevisbyrde

En omvendt bevisbyrde vil være et markant brud, der efter alt at dømme vil give den danske kommissær bedre muligheder for at retsforfølge techgiganter som Google, Facebook og Apple, som EU de senere år har kæmpet intenst for at holde i skak.

Margrethe Vestager nåede i sin første periode som konkurrencekommissær blandt andet at udskrive bøder for otte milliarder euro til Google og 13 milliarder til Apple, og senest beordrede hun den amerikanske chipproducent Broadcom til at indstille sin – ifølge danskeren – konkurrenceforvridende adfærd.

Sidstnævnte var bemærkelsesværdigt, eftersom det var en foreløbig afgørelse, som skulle sætte en stopper for Broadcoms adfærd, mens EU undersøger sagen nærmere.

Trods de åbenlyse sejre har det nemlig været en gennemgående udfordring, at sagerne er ekstremt komplekse og tager lang tid at komme til bunds i – i mange tilfælde flere år. Ved at flytte bevisbyrden over på selskabernes bord er forhåbningen, at sagerne kan ekspederes hurtigere.

Dobbeltrolle

Foruden at fortsætte som konkurrencekommissær skal Margrethe Vestager også være ledende viceformand med ansvar for det digitale i Ursula von der Leyens nye kommission.

Dobbeltrollen er speciel og har allerede affødt kritik, eftersom danskeren med den ene hånd fortsat skal håndhæve konkurrenceloven og med den anden hånd gøde jorden for, at EU selv får skabt succesfulde techselskaber.

Ikke desto mindre lykkedes det uden større vanskeligheder den tidligere danske økonomi- og indenrigsminister at bestå sin kommissærhøring tidligere på måneden, og ligesom de øvrige kommissærer afventer hun nu, at de sidste brikker falder på plads i Ursula von der Leyens kommision. Efter planen skulle den nye kommission være tiltrådt 1. november, men efter at flere kandidater blev vraget af Europa-Parlamentet, er forventningen nu, at det tidligst bliver 1. december.

Michael Alsen er Berlingskes EU-korrespondent