Vestager efter Mette Fs blåstempling: »Som de så charmerende siger i Bruxelles, så er jeg ikke død endnu«

Det står nu klart, at Margrethe Vestager kan blive i Bruxelles de næste fem år. Hun fik Mette Frederiksens glade budskab overbragt af De Radikales leder Morten Østergaard.

EU-SUMMIT/ALDE
Vestager har nu sin klokkeklare opbakning fra landets kommende statsminister, Mette Frederiksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER

Landets kommende statsminister har talt: Margrethe Vestager skal blive i EU i de næste fem år.

Hvis det står til Vestager selv, så skal hun ikke bruge Mette Frederiksens blåstempling til at fortsætte som almindelig kommissær, som hun er nu.

Nej, så skal hun indtage den øverste post.

»Først og fremmest er jeg kandidat til kommissionsformandsposten,« bekræfter en glad Vestager per telefon.

Danmark har kun én plads i den 28 mand store Europa-Kommission. Dermed har Mette Frederiksen altså valgt at give det danske mandat til Vestager de næste fem år, uanset om hun bliver kommissionsformand, viceformand for Europa-Kommissionen eller almindelig kommissær, som hun i dag er på konkurrenceområdet.

Mette Frederiksen kunne også have valgt at holde fast i det mere traditionelle princip om, at det var en person fra hendes regering, der denne gang står til at blive en ren socialdemokratisk regering, der fik posten.

Hvis du ikke får kommissionsformandposten, går du så efter at blive viceformand, eller hvad er planen så?

»Der skal gøres, hvad man kan for plan A, vi skal ikke begynde at tænke på plan B endnu,« siger hun og tilføjer:

»Som de så charmerende siger i Bruxelles, så er jeg ikke død endnu.«

Med det mener Vestager, at hun ikke er blevet streget endeligt ud blandt kandidater på listen til formandsposten for Europa-Kommissionen.

Men hun blev omvendt heller ikke valgt torsdag nat i sidste uge, selv om EUs stats- og regeringsledere er fuldt bevidste om hendes kandidatur, der har været offentligt bekræftet af Vestager siden maj.

Nu mødes lederne igen til et topmøde på søndag for at forsøge at blive enige om, hvordan kabalen af topposter skal besættes.

Der skal findes en kommissionsformand, en formand for Det Europæiske Råd, en slags EU-udenrigsminister og en formand for Den Europæiske Centralbank. Alt sammen meget gerne inden d. 2. og 3. juli, hvor det nye Europa-Parlament dels træder sammen, og dels skal vælge en ny formand.

Hvad er så dit næste skridt i forsøget på at blive kommissionsformand?

»Jeg prøver at fange alt det held og lykke, der bliver sendt i min retning. Måske, måske ikke bliver det afgjort i løbet af den næste uges tid.«

Hvordan har du det med Mette Frederiksens udmelding?

»Det er jeg meget glad for, jeg synes, der ligger en stor anerkendelse i det. Nu ved jeg selvfølgelig ikke, hvad det næste mandat bringer endnu. Men jeg vil selvfølgelig gøre mit bedste for at leve op til den tillid, som jeg bliver vist,« siger hun.

Har Mette Frederiksen begrundet sin beslutning over for dig?

»Det har hun faktisk ikke, nej. Men jeg tænker, at jeg kommer til at tale med hende på et tidspunkt, hvor hun har en lille smule mindre travlt, end hun har i øjeblikket. Hun har mere end nok at gøre i øjeblikket,« siger Margrethe Vestager.

Nåede hun at ringe til dig og overrække nyheden, eller hvordan foregår sådan noget?

»Det var faktisk via Morten, jeg har fået det at vide. Hun havde sagt: Ved du hvad, når nu vi er færdige, så har jeg truffet den her beslutning,« siger Vestager.

Hun vil ikke udtale sig om, hvorvidt hendes udnævnelse kan have været en del af de forhandlinger mellem Socialdemokratiet, Enhedslisten, SF og De Radikale, som ledte til en politisk forståelse af grundlaget for en kommende socialdemokratiske regering.

Imidlertid meldte Mette Frederiksen allerede ud under Folkemødet midt i juni, at hun bakkede op om Vestager, hvis der skulle vise sig mulighed for at få en toppost.

»Jeg har det selvfølgelig sådan, at hvis en dansker kan opnå at blive formand for Kommissionen, så vil det være rigtig stort for os allesammen. Det vil selvfølgelig fortjene vores opbakning,« sagde Mette Frederiksen til DR Nyheder.

»Hatten af for det,« siger professor og EU-ekspert ved Københavns Universitet, Marlene Wind, om Mette Frederiksens nye mleding.

»Det er generøst af Mette Frederiksen, at hun tænker på Danmark, og det virkelig gode ry Vestager har. I stedet for at tænke taktisk over, hvem hun måtte skylde noget i partiet og sætte sig på alle posterne selv,« siger hun.

I den seneste tid er også en anden dansker ind i mellem blevet nævnt som en mulighed til en toppost, nemlig Lars Løkke Rasmussen som mulig kandidat til at overtage posten som formand for Det Europæiske Råd. Men der kan ikke sidde en dansker både på både kommissionsformandsposten og rådsformandsposten i en kabale, der skal tage hensyn til en række faktorer foruden 28 nationaliteter.

Hvis Vestager skulle ende som almindelig kommissær »så har det hverken negativ eller positiv effekt på hans chancer,« siger Wind direkte adspurgt. Det samme gør sig efter Winds mening gældende om en mulig vicerformandspost i Europa-Kommissionen.

Eva Jung er Berlingskes korrespondent i Bruxelles.