Vær årvågen mandag morgen: Forsvarsministeren har en ganske særlig advarsel til dig og dit hjemmekontor

Regeringen skærper cyberberedskabet som følge af coronakrisen. Kriminelle og fremmede magter kan misbruge den usædvanlige situation, advarer forsvarsministeren. Det stiller krav til de mange, der fra mandag morgen arbejder hjemme.

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) skærper nu cyberberedskabet for at sikre kommunikationssystemer, der er blevet endnu mere kritiske som følge af coronakrisen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når mange danskere mandag morgen åbner computeren for at arbejde fra hjemmet, åbner de samtidig en flanke for digitale bagholdsangreb.

Derfor iværksætter forsvarsminister Trine Bramsen (S) nu et særligt beredskab, der skal beskytte kritiske kommunikationssystemer i Danmark.

Forsvarsministeren opfordrer samtidig alle til øget årvågenhed over for forfalskede e-mail og tegn på cyberangreb, der kan kompromittere IT-sikkerheden i private virksomheder og offentlige institutioner.

»Vi taler om aktører, der forsøger at finde sårbarheder hos myndigheder og virksomheder. Det skal man være opmærksom på, når man sidder ved sin hjemmearbejdsplads,« siger Trine Bramsen.

Trine Bramsen (S), forsvarsminister

»Noget af frygten er, at onde kræfter kunne lægge vitale samfundsinstitutioner ned, vores internet eller vores telefoni.«


Den øgede trussel er til dels en bivirkning af de tiltag, der skal begrænse spredningen af coronavirus ved at holde folk borte fra arbejdspladsen.

Tiltagene betyder, at rekordmange danskere i næste uge ventes at logge på virksomheders og offentlige institutioners netværk fra hjemlige forbindelser, der ofte er dårligere sikret end arbejdspladsens.

Det sker samtidig med, at kriminelle de seneste dage har været i fuld gang med at misbruge angsten for coronavirus til at lokke borgere til at klikke på skadelige filer, der kan åbne bagdøre for hackere.

Der er tale om en farlig kombination, og derfor udsender Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste søndag en ny trusselsvurdering om netop hjemmearbejdspladser.

»Under den aktuelle coronapandemi er der talrige eksempler på, at hackere misbruger opmærksomheden på pandemien i cyberangreb,« skriver Center for Cybersikkerhed.

Ifølge trusselsvurderingen er der ikke altid tale om simple kriminelle. Også hackere med tilknytning til fremmede stater kan misbruge krisen, siger forsvarsmininsteren.

»Frygten er blandt andet, at onde kræfter kan lægge vitale samfundsinstitutioner ned, vores internet eller vores telefoni,« siger Trine Bramsen.

Forsvarsministeren var fredag i kontakt med en række teleudbydere om beredskabet.

Den ændrede risikovurdering skyldes dels, at kommunikation mellem for eksempel sundhedsmyndigheder, hospitaler og beredskab er særligt kritisk i disse uger. Samtidig stiller det stærkt øgede krav, når så mange arbejdspladser bliver afhængige af fjernarbejde.

»Det er derfor, vi har aktiveret vores beredskab, og derfor er jeg glad for, at alle aktører spiller rigtig godt med,« siger forsvarsministeren.

Rapporterer to gange i døgnet

Det øgede beredskab betyder blandt andet, at tele- og internetudbydere to gange i døgnet skal sende en indberetning til cybermyndigheden i Forsvarets Efterretningstjeneste.

Ekspert i cybersikkerhed Peter Kruse er enig i, at cybertruslen er markant højere i den nuværende situation. Fra et sikkerhedssynspunkt er det »et skrækscenarie«, at så mange med kort varsel skal arbejde gennem en ofte mindre sikker hjemlig forbindelse.

Desuden er mange virksomheders systemer ikke gearet til, at så mange arbejder hjemmefra på én gang, og det kan friste til at slække på sikkerheden.

»Jeg vil sige, at risikoen er usædvanligt høj,« siger Peter Kruse.

Sundhedsstyrelsen advarer om falske e-mail fra bagmænd, der forsøger at lokke brugere ind på en falsk udgave af styrelsens hjemmeside med det formål at franarre brugerne deres NemID. Fold sammen
Læs mere

»Min vurdering vil være, at vi vil se en masse nålestiksoperationer. Vi vil se mere statssponseret aktivitet end nogensinde, for nu er chancen der. Og vi vil se en masse økonomisk motiverede hackere, der vil sprede alle mulige dårligdomme til danskerne,« siger Peter Kruse.

I sidste uge advarede Sundhedsstyrelsen om, at kriminelle har sendt SMS og e-mail som et forsøg på at lokke brugere til en falsk udgave af styrelsens hjemmeside.

»I beskeden er et link, som åbner en falsk hjemmeside, der opfordrer modtageren til at indtaste NemID-oplysninger, der herefter vil kunne misbruges af de kriminelle afsendere,« lød det fra styrelsen.

Falsk brev udløste optøjer

I Storbritannien har cyberkriminelle forsøgt at lokke folk med påstande om en mirakuløs vaccine, skattefradrag under coronakrisen eller falske indsamlinger til ofre.

I det østeuropæiske land Ukraine spredte et falsk brev, der udgav sig for at være fra landets sundhedsmyndigheder, sig i februar på sociale medier. I to byer udløste de fejlagtige oplysninger om coronasmittede sammenstød med politiet.

»Det er klart, at vi skal være opmærksomme på den slags virale kampagner, men jeg synes, at vi er relativt godt rustede i Danmark. Danskerne er gode til at bruge de officielle kanaler,« siger Trine Bramsen.

Allerede i sidste uge kunne tele- og internetudbyderne mærke en ændret datatrafik på grund af flere hjemmearbejdende, oplyser Jakob Willer, der er direktør i brancheorganisationen Teleindustrien.

»Vi har beredskabsplanerne på plads, og vi er i tæt dialog med myndighederne,« siger han.

Planerne sikrer, at opkald til politi og 112 altid har forrang for anden trafik, såfremt der skulle opstå overbelastning. Jakob Willer understreger, at de mange netværk er bygget til at håndtere »ekstraordinær trafik«.

Simon Kruse er Berlingske internationale techkorrespondent