USAs mest omdiskuterede billede kaster guvernør ud i racisme-skandale. Forstå sagen her

Et billede fra 1984 har skabt et problem for hele Det demokratiske parti.

20190201_zaf_m67_013.jpg
Her er billedet fra 1984 som har kastet guvernør Ralph Northam ud i et stort politisk stormvejr. Fold sammen
Læs mere
Foto: Eastern Virginia Medical School

Et 35 år gammelt foto har sendt chokbølger gennem det politiske USA. Og det har skabt et alvorligt forklaringsproblem for en demokratisk guvernør i delstaten Virginia.

Her er et overblik over den racisme-skandale, der har optaget USA i denne weekend.

Hvad er det for et billede?

Det problematiske billede er dukket op i en årbog fra 1984 fra et lægestudie i Virginia. På billedet står en person iført en hvid Ku Klux Klan-dragt og en hvid person, der er malet sort i ansigtet - såkaldt blackface. Begge personer har dåseøl i hænderne.

Over billedet står der Ralph Shearer Northam - navnet på Virginias nuværende demokratiske guvernør. Billedet er placeret side om side med portrætter af Northam.

Hvordan reagerede guvernøren på det?

Han beklagede dybt. Og bekræftede - i hvert fald i fredags - at, han er én af de to personer på billedet, som han selv kaldte »tydeligvis racistisk og stødende.«

»Jeg er meget ked af, jeg traf en beslutning om at stille op, som jeg gjorde på dette foto, og for den smerte, som den beslutning har forårsaget dengang og nu,« sagde guvernør Northam ifølge CNN.

Han udsendte en videobesked direkte til Virginias indbyggere, hvor han forklarede, at den opførsel ikke stemmer overens med, hvem han er i dag. Og at han godt forstår, hvis statens indbyggere er rystede.

Ralph Northam indkaldte lørdag til pressekonferrence for at forklare sig. Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Edelman.

Hvorfor tog sagen pludselig en drejning?

Fordi guvernøren lørdag pludselig ændrede forklaring. Markant. Han afviste nu fuldstændigt, at han skulle være én af de to personer på billedet.

»Det var ikke mig på det billede. Det var ikke Ralph Northam,« sagde han på et pressemøde ifølge CNN.

Han havde talt med sin familie og sine gamle klassekammerater og kunne ikke længere få det til at stemme, at det skulle være ham på billedet.

I stedet erkendte han dog, at han tidligere har malet sig sort i ansigtet. Det skete dog ved en dansekonkurrence, hvor han smurte skocreme på kinderne i et forsøg på at imitere Michael Jackson. Og det undskyldte guvernøren så for i stedet.

»Jeg ser tilbage nu og fortryder, at jeg ikke til fulde forstod den smertefulde arv i sådan en handling,« sagde han på det timelange pressemøde.

Hvad siger Demokraterne til det hele?

Sagen truer med at blive et problem for hele Det demokratiske parti. Demokraterne har brug for sorte og progressive stemmer, hvis Donald Trump skal besejres i 2020, og racisme-beskyldninger mod partiets ledere skal for alt i verden undgås, skriver New York Times i denne analyse. Det bliver vanskeligere for Demokraterne at rette skyts mod Donald Trump, hvis partiet ikke kan holde sin egen sti ren.

Nærmest samtlige af de demokrater, som har meldt sig som kandidater til det kommende præsidentvalg, har opfordret Ralph Northam til at trække sig omgående. Den første var Barack Obamas tidligere minister Julian Castro.

»Det er lige meget, om han er republikaner eller demokrat. Denne opførsel var racistisk og samvittighedsløs. Guvernør Northam bør trække sig,« skrev han på Twitter.

Senere fulgte de øvrige kandidater trop. Blandt andet Cory Booker, der meldte sig som mulig spidskandidat i den forgangne uge.

»Disse billeder vækker genopliver århundreders vrede, rædsel og racistisk vold - og de har nedbrudt al tillid til guvernør Northams lederevner,« sagde han ifølge Politico.

Trækker Northam sig?

Ralph Northam har afvist at trække sig som guvernør - i hvert fald indtil videre. Han har i stedet bedt om tilgivelse.

Washington Post skriver dog, at Northam sent søndag aften har holdt møde med sine mest betroede medarbejdere, og at han muligvis planlægger at trække sig mandag.