USAs forsvarsminister så ikke beviser for iranske angrebsplaner

Trump sagde, at drab på iransk general skulle stoppe angreb på ambassader. Minister har ikke set beviser.

Præsident Donald Trump har begrundet USA's likvidering af den iranske topofficer Qassem Soleimani med, at Soleimani og det iranske regime planlagede at gennemføre angreb mod fire amerikanske ambassader. Men USA's forsvarsminister, Mark Esper (tv), siger, at han ikke har set beviser på det. Kevin Lamarque/Reuters Fold sammen
Læs mere

USAs forsvarsminister, Mark Esper, siger til amerikansk tv, at han ikke har direkte beviser fra efterretningstjenester om, at Iran havde en plan om at angribe fire af USAs ambassader.

Det var disse angrebsplaner, som ifølge Donald Trump var anledning til at dræbe den iranske general Qassem Soleimani forrige fredag.

Esper siger til CBS, at han er enig med Trump i, at yderligere angreb på USAs ambassader var sandsynlige.

Men han mener ikke, at Trumps kommentarer til Fox News bygger på direkte beviser for, at Iran havde udset sig fire ambassader, som skulle angribes.

»Det, som præsidenten sagde, var, at der sandsynligvis kunne komme yderligere angreb på ambassaderne. Jeg delte det synspunkt,« forklarer han.

Da han bliver presset af CBS, om det var efterretningsfolk, som fremlagde konkrete beviser, svarer han:

»Jeg så ikke nogen, hvad angår ambassaderne.«

Efter droneangrebet mod Soleimani foran Bagdads lufthavn, som kostede den iranske general livet, har USAs regering fastholdt, at de handlede, fordi der var overhængende risiko for, at amerikanske diplomater og soldater ville blive angrebet i Irak og andre steder i Mellemøsten.

Til Fox News sagde Trump fredag, at Soleimani og Iran formentlig planlagde et angreb mod USAs ambassade i Iraks hovedstad, Bagdad.

»Vi kan fortælle jer, at det formentlig skulle være ambassaden i Bagdad. Jeg kan afsløre, at jeg tror, at det skulle have været fire ambassader.«

/ritzau/Reuters