USAs ambassade i Moskva skærer ned i optrappet strid

USAs ambassade i Rusland indstiller behandlinger af visumansøgninger fra alle, der ikke er diplomater.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergei Ilnitsky/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske ambassade i Moskva skærer ned og vil ikke længere udstede visum for flertallet af russere.

Ambassaden vil reducere antallet af serviceydelser på dets konsulater fra den 12. maj.

Det er en reaktion på, at antallet af ansatte på ambassaden skal skæres med tre fjerdedele. Det skyldes, at Rusland har indført restriktioner for ansættelse af lokal arbejdskraft, skriver nyhedsbureauet Interfax.

Den amerikanske ambassade i Moskva understreger samtidig, at den indstiller behandlinger af visa-ansøgninger fra alle personer, som ikke er diplomater.

Dermed kan de russere, der hverken er diplomater og heller ikke søger arbejds- og opholdstilladelse i USA, ikke længere få et almindeligt turistvisum til USA i deres eget land.

I stedet må de ansøge om visum gennem et tredjeland.

Ruslands regeringstalsmand, Dmitirij Peskov, siger, at det i praksis ikke får den store betydning. For i forvejen var det svært for almindelige russere at få et visum til USA.

Den amerikanske ambassade beklager, at »den russiske regering har tvunget os til at reducere vores konsulære arbejdsstyrke med 75 procent. Vi vil bestræbe os på at hjælpe amerikanske statsborgere med så mange tjenester som muligt«.

I en erklæring fra ambassaden opfordres alle amerikanske statsborgere i Rusland med udløbne visa til at forlade Rusland inden 15. juni.

Præsident Vladimir Putin underskrev i sidste uge en lov, der reducerer antallet af lokalt ansatte på udenlandske diplomatiske missioner og i andre udenlandske institutioner. Putin gav regeringen ordre til at udarbejde en liste over »uvenlige« stater, som vil blive omfattet af restriktionerne.

Tidligere på måneden udviste USA ti diplomater fra Rusland. Årsagen er, at russerne blandede sig i valget i USA.

Kort efter svarede Rusland igen ved at sende ti amerikanske diplomater ud af landet.

/ritzau/Reuters