Joe Bidens to største løgne: Nu bliver han sammenlignet med Trump

Joe Biden talte usandt 67 gange i sine første 100 dage som USAs præsident. Det har The Washington Posts faktatjek optalt. Det er en del mindre end forgængeren, Donald Trump. Biden taler også en hel del mindre. Og tweets?

 
USAs præsident, Joe Biden, har siddet i 100 dage, og netop de 100 dage er indikatoren på, hvor godt det går med at indfri valgløfterne i USA. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af Donald Trumps nyskabelser som USAs præsident var, at han tilsyneladende var helt ligeglad med sandheden. Andre præsidenter har også farvet deres ord og ikke altid holdt sig helt til fakta, men de har forsøgt at holde i hvert fald et skær af sandhed over deres ord.

Så hvordan er det gået med USAs nye præsident, Joe Biden? Lyver han ligesom Trump, eller er han gået helt over i den anden grøft og vil kun sige noget, hvis det er gennemtjekket og faktuelt helt skudsikkert?

Det giver »Fact Checker« nu et bud på: Joe Biden lyver. I hvert fald har han omgået sandheden lemfældigt i nogle tilfælde. Det er The Washington Posts faktatjek kommet frem til i en gennemgang af Bidens første 100 dage som præsident.

En usandhed hver 36. time

Eller måske snarere 96 dage for at være helt korrekt. I det tidsrum er faktakontrollen kommet frem til, at Joe Biden løj i sit embede eller kom med usande erklæringer 67 gange, når der bliver brugt samme målestok, som Donald Trump blev udsat for. Altså næsten en gang for hver 36. time.

Lyder det af en hel del, er det måske værd at dvæle ved den tilsvarende statistik for Donald Trump, som The Washington Post sammenligner med. I sine første 100 dage ved magten blev Trump registreret for 511 løgne og usande erklæringer.

Donald Trump talte så også en hel del mere. Og han tweetede meget mere. Han blev registreret for at have sagt usandheder 99 gange i tweets. Joe Biden er blevet grebet i én usand bemærkning i et af hans Twitter-opslag.

Særligt to usandheder er blevet fremhævet som Joe Bidens største løgne. Han har tre gange sagt, at en kontroversiel ændring af valgloven i delstaten Georgia vil skære ned på det tidsrum, hvor folk kan stemme. Biden hævder, at ændringen, der er gennemført med et republikansk flertal, vil ramme minoriteter.

Tre gange har Biden fremført påstanden ifølge The Washington Post. Men den passer ikke, har faktakontrollen pointeret. Åbningstiden for valglokalerne på valgdagen er ikke blevet ændret, og der er kommet udvidet adgang til at stemme via brevstemme.

Den anden af de to løgne – af faktatjekket udstyret med fire gange Pinocchio – er, at Trump-administrationen i høj grad udvidede adgangen for udenlandske firmaer til statsbetalt arbejde i USA. Der har været en 30-procents stigning under Donald Trump for tildeling af kontrakter fra USAs statsapparat til udenlandske firmaer, sagde Joe Biden.

Det er helt usandt, lyder det fra faktakontrollen. Det rigtige tal for stigningen lyder på mellem 11 og 8,4 procent alt efter regnemetoden.

Taler kun halvt så meget

Joe Bidens usandheder er opgjort til 21 bemærkninger. Her havde Trump 127 usande bemærkninger, 17 usandheder i interview, 16 udtalt under pressemøder, ni i forudforberedte taler, tre andre steder og en gang i tweets.

Ifølge en anden opgørelse fra Factba.se taler Joe Biden også meget mindre end Donald Trump. Det er måske ikke en stor overraskelse, men opgørelsen viser en betydelig forskel. Biden har i offentligheden udtalt 40 procent færre ord end Trump og har tweetet 70 procent færre gange. Biden har givet seks interview mod Trumps 22 i samme tidsrum, og Biden har holdt to pressemøder mod Trumps ni.

I øvrigt tog Trumps løgne og usandheder kraftigt til under præsidentperioden ifølge faktatjekbasen. I alt 30.573 gange under sine fire år som præsident blev Trump ifølge faktatjekket grebet i at have sagt noget, der ikke kunne stå for en nærmere undersøgelse. Det er i snit rundt regnet 20 gange pr. dag.