USA: Seks russiske officerer hackede valg og OL

Det franske valg og Ukraines elforsyning er nogle af de mål, seks russiske hackere ifølge USA har angrebet.

Vinter-OL i Sydkorea i 2018 skal have været blandt de mål, de russiske hackere fra den militære efterretningstjeneste GRU har rettet cyberangreb mod. (Arkivfoto) Pawel Kopczynski/Reuters Fold sammen
Læs mere

Det amerikanske justitsministerium anklager seks russiske efterretningsofficerer for en række cyberangreb.

De seks anklagede har angiveligt spillet centrale roller i angreb på flere mål rundt om i verden.

Blandt andet er det gået ud over det franske valg i 2017, vinter-OL i Sydkorea i 2018 og Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW).

Angreb mod virksomheder i USA skal have forårsaget økonomiske tab for et beløb svarende til omkring seks milliarder kroner, rapporterer tv-stationen NBC News.

Hackerne har ifølge anklagerne også forsøgt at forpurre britisk politis efterforskning af giftangrebet på den tidligere agent Sergej Skripal i Storbritannien i 2018.

De seks russere er ansat i en specialenhed for teknologi i Ruslands militære efterretningstjeneste, GRU.

Anklagerne mod dem strækker sig over fire år - fra 2015 til 2019.

De skal blandt andet også have forsøgt at afbryde elnettet i Ukraine. Det oplyser den amerikanske vicejustitsminister John Demers.

De seks russere står bag »den mest nedbrydende og destruktive række af computerangreb, der nogensinde er tilskrevet en enkelt gruppe«, siger han.

Demers tilføjer, at den samme GRU-enhed tidligere har været anklaget for at forsøge at blande sig i det amerikanske valg i 2016. Men i dette anklageskrift er der »ingen beskyldninger om indblanding i valg«.

Underdirektør David Bowdich fra forbundspolitiet FBI gentager advarslen om, at Rusland råder over yderst sofistikerede hackere.

»De oplysninger, der er afsløret i dette anklageskrift, viser, hvor gennemgribende og destruktive Ruslands cyberaktiviteter reelt er,« siger han.

/ritzau/Reuters