USA retter på ny voldsomme beskyldninger mod Kina: Covid-19 er menneskeskabt og er sluppet ud fra laboratorium i Wuhan

Ifølge den amerikanske udenrigsminister er der »omfattende beviser« på, at covid-19 stammer fra et laboratorium i Wuhan. Mike Pompeo er tilmed overbevist om, at virussen er menneskeskabt.

 
Trumps udtalelser om coronavirus har været mange og forskellige. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere

Konspirationsteorien har boblet længe. Hæderkronede Washington Post har været på sporet, og den amerikanske præsident, Donald Trump, har givet spekulationerne luft under vingerne. Teorien er flere gange blevet kaldt usandsynlig af både eksperter og amerikanske efterretningstjenester, men de lever videre og er følgende:

Covid-19 stammer i virkeligheden ikke fra et marked, hvor der bliver solgt levende dyr, men fra kinesiske laboratorier, hvor videnskabsmænd under sløsede sikkerhedsforanstaltninger manipulerer med forskellige former for coronavira fra flagermus.

Om virussen er sluppet ud med vilje eller ved et uheld, er et åbent spørgsmål i konspirationsteorien, som den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, nu for alvor har taget til sig, for at rette et offentligt angreb på Kina, som USA i forvejen har et stadig mere anstrengt forhold til.

Mike Pompeo henviser ifølge sig selv til beviser, men der er en grænse for, hvor langt han vil gå. Han vil ikke på nuværende tidspunkt sige, at Kina bevidst har sluppet covid-19 løs på verden, men han er overbevist om, at virussen er menneskeskabt i et kinesisk laboratorium, og at det netop er fra et kinesisk laboratorium, den er sluppet løs.

Det siger udenrigsministeren til TV-programmet »This Week« på ABC News.

I programmet afspiller værten, Martha Raddatz, et klip, hvori præsident Donald Trump forholder sig til spekulationer om, hvorvidt covid-19- epidemien udspringer af laboratoriet på Wuhan Institute of Virology.

I klippet bliver Donald Trump spurgt, om han har set efterretninger, der tyder på, at spekulationerne har noget på sig.

»Ja, det har jeg. Ja, det har jeg,« svarer Donald Trump, som ikke vil oplyse, hvilke efterretninger, han har set.

Derfor spørger Martha Raddatz udenrigsminister Mike Pompeo, om han har set efterretninger, der tyder på, at covid-19 er opstået i Wuhan Institute of Virologys laboratorier.

»Martha, der er overvældende beviser på, at det er der, det begyndte,« svarer Mike Pompeo og fortsætter:

»Husk på, at Kina har en historie for at inficere verden, og at landet har en historie for at drive laboratorier med lave standarder. Det her er ikke første gang, at vi har fået verden eksponeret for virusser som et resultat af fejl i kinesiske laboratorier.«

Efterretningstjenester er på sagen

Herefter oplyser udenrigsministeren, at de amerikanske efterretningstjenester stadig er i færd med indsamle beviser.

»Så altimens efterretningstjenesterne fortsætter med at gøre deres arbejde – de skal fortsætte med det og bekræfte, så vi er helt sikre – kan jeg fortælle dig, at der er signifikante mængder af beviser på, at det her kom fra det laboratorium i Wuhan,« siger Mike Pompeo, som ikke er færdig med at sende beskyldninger i retning af Kina.

Direkte adspurgt, om han tror, at covid-19 er menneskeskabt, svarer han:

»De bedste eksperter synes indtil videre til at mene, at det er menneskeskabt. Jeg har ingen grund til at tvivle dette på nuværende tidspunkt,« siger Mike Pompeo.

»Efterretningsmyndigheden DNI mener nu, at konsensus – den videnskabelige konsensus – er, at virussen ikke er menneskeskabt,« indvender TV-værten, hvorefter der opstår nogen diskussion, inden Mike Pompeo skærer igennem:

»Martha, du er nødt til at sætte det ind i en kontekst. Dette er, hvad der er vigtigt: Det kinesiske kommunistparti havde muligheden for at forhindre den ulykke, der har ramt verden,« siger udenrigsministeren og fortsætter:

»Det er en enorm krise, skabt af det faktum, at det kinesiske kommunistparti holdt på formerne, holdt sig sig til disinformation og skjulte informationer, som autoritære regimer nu gør. Havde disse videnskabsmænd arbejdet i USA, ville de have slukket branden. Der ville have været en udveksling af ideer, og vi havde hurtigt kunne finde svar og løsninger,« siger Mike Pompeo.

»I stedet for opførte Kina sig, som autoritære regimer gør, og forsøgte at skjule oplysninger og forvirre verden. De brugte WHO som værktøj til at gøre det samme. Det er den slags, som har udløst denne enorme krise, enorme tab af liv og utrolige økonomiske tab over hele kloden,« slår Mike Pompeo fast.

»Australiere er enig i dette. Du hører også europæere, der begynder at sige det samme. Jeg tror, at verden er forenet i forståelsen af, at det var Kina der bragte denne virus til verden.«

Her stopper TV-værten udenrigsministeren for at få en vigtig ting afklaret.

Mangler stadig adgang

»Tror du, at de bevidst slap virussen løs på verden, eller tror du, at det var et uheld i laboratoriet,« spørger hun, hvorefter Mike Pompeo pludselig bliver mindre bombastisk.

»Det har jeg ikke noget at sige om,« siger han.

»Men jeg kan sige følgende: Vi har gjort vores bedste for at besvare de spørgsmål. Vi har prøvet at få et team derind. WHO har prøvet at få et team derind, og det mislykkedes. Ingen har fået lov til at besøge laboratoriet eller andre laboratorier,« fortæller udenrigsministeren.

»Vi har stadig behov for at komme derind. Vi har stadig ikke de virusprøver, som vi har brug for. Det her er fortsat en trussel, en fortsættende pandemi. Og det kinesiske kommunistparti fortsætter med at blokere adgangen for den vestlige verden og verdens bedste videnskabsmænd, så vi kan ikke finde ud af, hvad der skete,« siger Mike Pompeo og afslutter.

»Så jeg kan ikke besvare lige dit spørgsmål om det. Fordi det kinesiske kommunistparti har nægtet at samarbejde med verdens sundhedseksperter.«