For to år siden advarede diplomater om forsøg i Wuhan: Her er konspirationsteorien, der ikke vil dø i USA

På et laboratorium i Wuhan studerede kinesiske forskere for to år siden, hvordan coronavirus kunne spredes fra flagermus til mennesker. I dag tror flere medlemmer af den amerikanske regering på, at det var der covid-19 i virkeligheden blev til. Der er bare ingen beviser for det.

Covid-19 menes at være blevet givet til mennesker fra skældyr som dette. Spørgsmålet er, hvordan skældyret fik coronavirussen. Flere medlemmer af Trumps regering mistænker Kina for at dække over svaret. Fold sammen
Læs mere
Foto: Isaac Kasamani/AFP/Ritzau Scanpix

To år før coronavirussen lagde verden ned, besøgte amerikanske diplomater et laboratorium i Wuhan, hvor forskere lavede forsøg med coronavirus fra flagermus.

Og diplomaterne blev så bekymrede over det, de så, at de sendte to officielle advarsler hjem til Washington D.C., skriver The Washington Post.

De frygtede, virussen kunne spredes til mennesker og forårsage en sars-lignende pandemi. Nu er medlemmer af den amerikanske regering vendt tilbage til advarslerne:

Kan laboratoriet i virkeligheden være virussens ground zero?

Der er ingen beviser, der taler for teorien. Tværtimod skal det understreges, at covid-19 menes at være givet til mennesker, efter en kineser købte og fortærede et virusbefængt skældyr på det nu verdensberygtede Huanan-dyremarked i Wuhan.

Men hvordan skældyret fik coronavirussen er endnu uklart. Mange forskere har ifølge The Guardian peget på, at den kan være kommet fra flagermus.

Selvom forskerne på det kinesiske laboratorium også lavede forsøg med coronavirus fra flagermus, er der ingen beviser for, at det var den coronavirus, vi i dag kender som covid-19, har blandt andre The New York Times beskrevet.

Langt de fleste forskere mener i øvrigt, at covid-19 kommer fra dyr, ikke laboratorier, som blandt andet videnskabstidsskriftet Nature har skrevet.

Ikke desto mindre er konspirationsteorien udbredt. Flere medlemmer af præsident Trumps regering mistænker angiveligt Kina for at dække over, at virussen i virkeligheden kommer fra laboratoriet i Wuhan. Det skriver en politisk analytiker, som har talt med flere regeringsmedlemmer om det, i The Washington Post.

For i advarslerne, som blev sendt hjem til USA i 2018, står der, at laboratoriet var i »alvorlig mangel på tilstrækkeligt uddannede teknikere og forskere,« som var helt essentielle for sikkerheden på de risikable forsøg, skriver The Washington Post.

De kinesiske forskere fik blandt andet finansiel støtte fra et amerikansk laboratorium i Texas og flere andre amerikanske organisationer, men laboratoriet havde brug for mere hjælp endnu, konkluderede diplomaterne. Ikke bare fordi eksperimenterne var vigtige; de var også farlige.

Det er ikke kun i Trumps regering, at folk tror, covid-19 kan komme fra et laboratorium. Ifølge en nylig meningsmåling fra Pew Research Center tror knapt en tredjedel af amerikanerne det samme. Mange af dem tror dog, at den er skabt og spredt i verden helt bevidst – en endnu mere udbredt konspirationsteori.

Shi Zhengli, der var forskningschef på laboratoriet i Wuhan, har kategorisk nægtet, at covid-19 skulle være kommet fra hendes laboratorium.

Tværtimod kan hendes forskning have været en af årsagerne til, at man så hurtigt forstod, at covid-19 overhovedet kunne komme fra flagermus. Hun og hendes hold af forskere var blandt de første til at konkludere oprindelsen i et studie, der blev publiceret i februar.