USA og Storbritannien anklager Taleban for massakre

Hævndrab fra Talibans side har kostet snesevis af civile liv i Afghanistan, siger USA og Storbritannien.

Afghanske soldater på vagt i Herat-provinsen, som er en af de tre store provinser i Afghanistan, hvor hæren og Taliban kæmper om magten. Hoshang Hashimi/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den militante talibanbevægelse i Afghanistan kan have gjort sig skyldig i krigsforbrydelser, skriver USAs og Storbritanniens ambassader i landet.

De anklager Taleban for at have »massakreret« civile i byen Spin Boldak, der grænser op til Pakistan.

»I Spin Boldak i Kandahar har Taleban massakreret snesevis af civile i hævndrab,« skriver de to ambassader på Twitter.

De opfordrer til, at drabene efterforskes, så Talibans krigere eller kommandanter kan stilles til ansvar.

»Hvis man ikke kan kontrollere sine krigere nu, har man ikke noget at gøre i regering senere,« lyder det videre i et tweet.

De to vestlige landes ambassader henviser til en rapport fra Den Uafhængige Afghanske Menneskerettighedskommission (AIHRC).

Kommissionen skriver, at den har identificeret mindst 40 civile, der er blevet dræbt af Taleban i de seneste to uger. Tallet kan være højere.

Ifølge rapporten indtog Taleban Spin Boldak den 14. juli. Få dage senere indledte afghanske regeringsstyrker en modoffensiv. Flere indbyggere i byen kom ud af deres huse for at byde soldaterne velkommen.

Det har siden fået Taleban til at hævne sig på de indbyggere, der viste støtte til regeringshæren. De militante har ifølge AIHRC også dræbt nuværende og tidligere ansatte i regeringen samt støtter af regeringen.

Desuden skal oprørerne have plyndret adskillige huse i byen.

Kandahar er en af de provinser, hvor Afghanistans hær kæmper med Taleban om kontrollen.

Taleban angreb i løbet af natten til mandag provinshovedstaden samt hovedstæderne i to andre store provinser, Herat og Helmand.

Tusindvis af civile afghanere er flygtet fra kampene, der er taget til i styrke siden maj, hvor USA og Nato indledte tilbagetrækningen af udenlandske soldater.

Afghanistans præsident, Ashraf Ghani, siger mandag i en tale i parlamentet, at USA er skyld i den forværrede sikkerhed.

»Årsagen til vores nuværende situation er, at beslutningen blev truffet brat, siger han med henvisningen til USAs exit.«

Han tilføjer, at han havde advaret den amerikanske regering om, at USAs tilbagetrækning ville få alvorlige konsekvenser.

/ritzau/AFP