USA giver mystisk teori om kinesisk coronalaboratorium nyt liv

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, retter få dage inden sin aftrædelse på ny skarp kritik af Kinas håndtering af coronavirussen – og giver nyt liv til teori om virussens oprindelse.

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, har gentagne gange kritiseret Kinas håndtering af coronavirussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Caballero-Reynolds/Ritzau Scanpix

Der føjes nu endnu et kapitel til en vedholdende teori om coronavirussens oprindelse.

Allerede i maj sidste år hævdede den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, at der findes »en betydelig mængde« beviser for, at coronavirussen har sin oprindelse på et laboratorium – og ikke et fødevaremarked – i den kinesiske by Wuhan. Spekulationerne blev dengang afvist af flere eksperter.

Fredag i denne uge – få dage inden han forlader posten som udenrigsminister – tilførte Mike Pompeo den opsigtsvækkende teori yderligere brændsel.

I en officiel udtalelse har det amerikanske udenrigsministerium således offentliggjort en række nye oplysninger, som udenrigsminister Mike Pompeo opfordrer WHO til at drøfte med den kinesiske regering.

Særligt opsigtsvækkende skriver Mike Pompeo, at ansatte på Wuhan Institute of Virology (WIV) var syge med coronalignende symptomer allerede inden det første tilfælde af coronavirus officielt blev bekræftet i Wuhan i december 2019.

»Den amerikanske regering har grund til at tro, at flere forskere på WIV blev syge i efteråret 2019 inden det første identificerede tilfælde af udbruddet med symptomer, der stemmer overens med både covid-19 og almindelige sæsonbetingede sygdomme,« siger Mike Pompeo i pressemeddelelsen.

Dette sår tvivl, mener Mike Pompeo, om tidligere udmeldinger om sygdom blandt det ansatte på laboratoriet.

Det er uvist, hvor det amerikanske udenrigsministeriums informationer præcist kommer fra.

Mike Pompeo har tidligere udtalt, at »der er overvældende beviser på«, at coronavirussen opstod i laboratoriet. Så langt går udenrigsministeren dog ikke i sin udtalelse fredag i denne uge – snarere tværtimod. Ganske vist offentliggøres oplysninger om de påståede sygdomstilfælde i Wuhan-laboratoriet, men det understreges også, at den amerikanske regering ikke præcist ved, hvordan coronavirussen oprindelig blev spredt til mennesker.

»Vi har ikke fastslået, om udbruddet begyndte gennem kontakt med inficerede dyr eller var resultatet af en ulykke på et laboratorium i Wuhan, Kina,« lyder det i et faktaark fra det amerikanske udenrigsministerium.

Udmeldingen kommer samtidig med, at et hold eksperter fra WHO besøger Kina, hvor de skal undersøge coronavirussens oprindelse. Tidligere på ugen kom det frem, at ekspertgruppen alligevel ikke kunne få adgang til landet. Der var dog tale om en »misforståelse«, lød det fra Kina, og eksperterne ankom torsdag. Det er dog langtfra sikkert, at de kommer et svar på gåden om virussens oprindelse nærmere.

Det er tidligere beskrevet, at styret i Kina skarp styrer forskning, samt at styret har konfiskeret forskeres prøver.

I udtalelsen fra det amerikanske udenrigsministerium understreger Mike Pompeo vigtigheden af, at internationale videnskabsfolk får uhindret adgang til informationer fra den kinesiske regering, og han understreger, at »ethvert ansvarligt land« ville have inviteret internationale forskere til Wuhan allerede få dage efter udbruddet.

»Beijing fortsætter i dag med at tilbageholde vigtig information, som forskere har brug for til at beskytte verden mod denne dødelige virus – og den næste,« siger den amerikanske udenrigsminister.