Ulla Tørnæs vil tørre op efter Trumps sparekniv i FN

Danmark vil samle opbakning i EU, så FNs Befolkningsfond får de penge, som USAs præsident Trump har taget fra organisationen, fordi den er fortaler for abort. Udviklingsminister Ulla Tørnæs har fundet 75 millioner kroner til formålet.

Udviklingsminister Ulla Tørnæs på besøg i Niger, der har verdens største befolkningstilvækst. Kvinderne i landsbyen Hamdalaye får støtte under et projekt drevet af organisationen Care. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Trumps beslutning om at fratage den økonomiske støtte til FN og andre organisationer, der er fortaler for abort, er et paradoks, og EU skal nu træde i karakter og kompensensere for USAs manglende bidrag.

Det fastslår udviklingsminister Ulla Tørnæs (V), der har finkæmmet Udenrigsministeriets budgetter for at finde u-landskroner, der kan bruges på at råde bod på præsident Trumps idelogiske spareøvelse.

Hun har fundet 75 millioner kroner, der blandt andet skal gå til FN, og som kommer oven i de 360 millioner kroner, Danmark i forvejen har bevilliget.

»Præsident Trumps beslutning ærgrer mig, for det er ikke småpenge, han vil tage fra arbejdet med at styrke familieplanlægningen. Og samtidig er USA jo en vigtig spiller at have med,« siger Ulla Tørnæs til Berlingske.

Ifølge organisationen Sex & Samfund, der arbejder med familieplanlægning i flere udviklingslande, vil Trumps sparekniv koste minimum 600 millioner dollar i USAs støtte til deb globale indsats.

Men potentielt er der 9,5 milliarder dollar på spil, påpeger Sex & Samfund, fordi Trumps beslutning kan ramme organisationer, der arbejder med for eksempel malariaforebyggelse, børnesundhed eller hiv og aids, hvis de på nogen måde inkluderer abort-omtale i andet af deres arbejde.

Det er ikke første gang, at Danmark på den måde meget kontant lægger luft den amerikanske administrations politik, når det gælder befolkningstilvæksten, adgangen til famlieplanlægning og prævention og kvinders rettigheder.

Da Ulla Tørnæs sidst var udviklingsminister - fra 2005-2010 - samlede Danmark og det øvrige EU også ind for at finde de penge, som den daværende republikanske præsident, George W. Bush, fratog FNs Befolkningsfond, UNFPA.

7,5 barn pr. kvinde

Da præsident Trump som en af sine første handlinger traf beslutningen i slutningen af sidste måned, var Ulla Tørnæs på besøg i det vestafrkanske land, Niger, der ikke bare er et af verdens fattigste, men også det sted på kloden, hvor kvinder får flest børn - i gennemsnit 7,5 barn.

»Når man er i et land som Niger, så er det det da et paradoks at få beskeden om, at USA vælger at fjerne støtten til organisationer, der lige præcist har fokus på at sikre adgangen til prævention og familieplanlægning for at nedbringe befolkningstilvæksten,« siger Ulla Tørnæs.

Det er jo ingen hemmelighed, at visse medlemlande i EU også er skeptiske over for familieplanlægning og abort. Tror du, at EU-landene kan enes om at skillinge sammen og kompensere for Trumps besparelser på det område?

»Ja, det tror jeg. Det har vi i hvert fald kunnet før, og jeg vil presse på for, at vi kan gøre det igen. EU støtter jo som sådan også UNFPA (FNs Befolkningsfond,red.) og jeg har allerede haft en god snak med min hollandske kollega, der er enig i, at vi skal gøre, hvad vi kan for at fylde op så at sige,« siger Ulla Tørnæs.