Kan Donald Trump virkelig det?

Magt: Vi tjekker præsident Trumps mange løfter og trusler. Kan han uden videre forbyde muslimsk indvandring til USA og lægge afgift på kinesiske varer? Og hvad med abort og muren til Mexico?

Onsdag talte præsident Trump i det amerikanske sikkerhedsministerium og lovede at sætte gang i byggeriet af muren til Mexico nu. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Donald Trump er mange ord. De bedste ord. Siger han. Og han siger meget, han truer meget og lover meget, men spørgsmålet er, hvor meget han som præsident uden videre kan gøre.

Her er et virkelighedstjek af hans mest populære løfter og trusler.

1. Jeg vil bygge en mur til Mexico.

Trump underskrev onsdag en eksekutiv ordre om at bygge en mur mellem Mexico og USA, og som han sagde under valgkampen - det bliver »den mest storslåede mur, I nogensinde har set.«
Kan han det?
Kun delvist. En lov fra 2006 autoriserer præsidenten til at bygge en mur, men Kongressen skal finde og bevilge de otte-ti mia. dollar - små 70 mia. kr. - som en mur vil koste. Budgettet skal vedtages senest 28. april, og en strid om bevillinger kan f.eks. føre til en lukning af den offentlige sektor.

2. …. og Mexico skal betale for muren

Trump sagde uafbrudt under valgkampen, at Mexico ville komme til at betale for muren, og han gentog det torsdag i et TV-interview: »Mexico vil 100 pct. refundere os for omkostningerne,« sagde han. Hvis Mexico nægter, vil Trump konfiskere pengene fra bl.a. pengeoverførsler mellem USA og Mexico.
Kan han det?
Måske. Mexicos præsident gentog torsdag, at hans regering ikke vil betale for muren, men hvert år sender mexicanske arbejdere i USA f.eks. 25 mia. dollar hjem til Mexico. Trump siger, at han kan bruge anti-terrorlovene til at konfiskere penge fra ulovlige immigranter, men jurister tvivler på den fortolkning, og det vil føre til langvarige retssager.

3. Jeg vil kende Kina for valuta-manipulator

På sin første dag som præsident ville Trump kende Kina for en valutamanipulator, sagde han ofte under valgkampen. Kina holder sin valuta kunstigt nede, og ved officielt at erklære landet for en manipulator, ville han tvinge valutaen op og dermed gøre kinesiske varer dyrere, sagde han.
Kan han det?
Ikke rigtigt. Trumps første uge i embedet er snart overstået, og han har endnu ikke gjort det. Hans problem er, at det amerikanske finansministerium har klare regler for, hvornår et andet land er en valutamanipulator, bl.a. skal det opkøbe fremmed valuta for to pct. af sit nationalprodukt. Faktisk gør Kina det modsatte af Trumps påstand - det holder sin valuta kunstigt oppe og kunstigt dyr - og landet er dermed ikke en manipulator.

4. Jeg vil lægge en afgift på 45 pct. på kinesiske varer

USA har et handelsunderskud på omkring 300 mia. dollar over for Kina, og Trump mener, at det er fordi, at Kina snyder. Så han har sagt, at han vil lægge en told på 45 pct. på kinesiske varer, og han har truet mexicansk import med en told på 35 pct.
Kan han det?
Måske. Hvis han mener, at et land bevidst snyder ved at sælge produkter til dumpingpris, kan han lægge en midlertidig told på produkterne. Obama gjorde det f.eks. mod kinesisk stål. Men alt-omfattende afgifter vil være i strid med frihandelsaftaler som NAFTA og WTO. Han kan komme om ved det ved at erklære Kina for »en fjendlig magt,« og det giver præsidenten lov til at hindre import fra det pågældende land.

5. Jeg vil genforhandle NAFTA og måske forlade WTO

Trump har sagt, at han vil genforhandle frihandelsaftalerne NAFTA og WTO, og hvis ikke USA får bedre aftaler, så vil han forlade dem - og dermed indlede en international handelskrig.
Kan han det?
Ja. Kongressen kan forsøge at lægge ham hindringer i vejen, men formentlig uden meget held. NAFTA er en frihandelsaftale mellem USA, Canada og Mexico, og en amerikansk præsident kan melde sig ud af aftalen med seks måneders varsel. Han behøver ikke Kongressens opbakning. Og det samme gælder i forhold til WTO.

6. Jeg vil … med abort

I valgkampen var det aldrig helt klart, hvad Trump ville gøre ved abort. Han ville fjerne offentlige midler til internationale og amerikanske organisationer, som foretager abort, og udnævne abortmodstandere til Højesteret. Han vil måske også forsøge at få et forbud mod abort i tredje trimester gennemført.
Kan han det?
Ja og nej. Han har gennemført den nemme del. Han har fjernet de internationale midler, og han kan givetvis også tage pengene fra amerikanske organisationer. Men enhver ændring af de amerikanske abortlove skal gennem Kongressen og Højesteret, og det har han ikke stemmerne til nogle af stederne.

7. Vi skal tage Iraks olie

Under valgkampen sagde han, at USA skulle have snuppet Iraks olie som kompensation for alle de udgifter, som amerikanerne havde haft i landet. Og han gentog det i weekenden ved en tale til CIA. Her sagde han, at »vi vil måske få endnu en chance for at tage olien.«
Kan han det?
Nej. FNs charter forbyder princippet om, at sejrherren i en krig kan tage territorium, ressourcer og penge, og princippet er også skrevet ind i USAs egen lovgivning.

8. Jeg vil midlertidigt forbyde muslimsk indvandring

Efter terrorangreb i USA i 2015 gjorde Trump det til sin politik »midlertidigt at forbyde muslimsk indvandring i USA.«
Kan han det?
Ja, men… Trump kan ikke beordre et generelt indrejseforbud, for det vil stride mod forfatningens ord om religionsfrihed, men han kan gennemføre et midlertidigt indrejseforbud for personer fra særlige lande, hvis det er »i offentlighedens interesse.« Det er, hvad han angiveligt vil gøre over for beboere fra Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien og Yemen.

9. Jeg vil samarbejde med Putin…

Trump har sagt, at han vil samarbejde med Putin i kampen mod terrorisme, og at han vil overveje sanktionerne mod Rusland og overveje at anerkende den russiske annektering af Krim.
Kan han det?
Delvist. Der er tre typer amerikanske sanktioner mod Rusland, og to af typerne er vedtaget af Kongressen, som også skal ophæve dem. Men Trump kan egenhændigt ophæve Ukraine-sanktionerne mod bl.a. russiske banker og enkeltpersoner, og hvis han vælger at anerkende Ruslands annektering af Krim, kan Kongressen ikke umiddelbart gøre meget ved det..

Kilder: Bloomberg, Vox, CNN, New York Times, CNBC, Reuters, Washington Post, Politifact, AP.