Ukendte flyvende objekter observeret over flere svenske atomkraftværker

»En eller anden form for genstand« er blevet observeret svævende over flere svenske atomkraftværker, og politiet undersøger nu hændelsen.

Også det nedlagte atomkraftværk Barsebäck (arkivbillede) havde i går besøg af en endnu ikke identificeret drone. Det vides ikke, om der er lykkedes det svenske politi eller andre at tage billeder af dronerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svensk politi har indledt en forundersøgelse af en hændelse, der blandt andet omfatter såkaldt »uautoriseret adgang til fredede genstande og overtrædelser af luftfartsloven«, efter at en større drone fredag ​​aften blev set flyve over Forsmarks atomkraftværk. Det skriver flere svenske medier.

Ifølge politiet er »en eller anden form for genstand« samtidig også observeret over atomkraftværkerne i Ringhals, Oskarshamn og Barsebäck.

»Det er yderst alvorlige hændelser, især hvis vi kan se en sammenhæng,« siger Petra Blomqvist, talsmand for politiet.

Klokken 20.20 fredag ​​aften alarmerede en vagt i Forsmark, at en drone – så stor, at den kunne modstå den kraftige vind der blæste i området – fløj hen over anlægget.

Politiet ankom til atomkraftværket i Östhammar kommune i helikopter, og patruljen så fartøjet svævende over atomkraftværket Fonsmark, skriver SVT Nyheter. I over en time forsøgte politiet at fange den ubudne gæst, men uden held. Dronen bevægede sig rundt over Forsmark for derefter at flyve ud mod Gräsö, en ø i den nordlige del af det stockholmske skærgård.

»Den første observation fra patruljen blev foretaget klokken 20.51, og vi mistede kontakten til dronen klokken 22.10,« fortæller talsmand for politiet, Petra Blomqvist, der ikke i aftes vidste, om der var taget fotos af dronen.

Objekter over flere atomkraftværker

Ifølge det svenske politi er der intet, der tyder på, at dronen er landet inde på atomkraftværkets område, og den synes heller ikke at have nedkastet genstande fra luften.

Der er observeret lignende flyvende genstande ved atomkraftværkerne i Ringhals, Oskarshamn og det nedlagte Barsebäck ved Øresund.

»Præcis hvad der skete der, kan jeg ikke udtale mig om. Men vi undersøger en mulig sammenhæng, gennem national koordinering, mellem arrangementerne,« siger Petra Blomqvist, der ikke vil fortælle om det svenske forsvar er blevet underrettet.

Politiet har i øjeblikket ingen mistænkte, og efterforsker begivenhederne som »uvedkommendes adgang til fredede genstande, overtrædelser af luftfartsloven og ulovlig afbildning af fredede genstande«.

Politiet i Region Syd bekræfter, at der er set en drone nær atomkraftværket i Oskarshamn. Det er dog uklart, om genstanden fløj hen over den beskyttede genstand eller i nærheden. Der er foretaget to anmeldelser, en om uvedkommendes adgang til fredede genstande og en om overtrædelser af luftfartsloven.

Politiet i Halland har været på stedet ved Ringhals og ledt, men fandt ingen droner.

»En sikkerhedsvagt ringede til politiet og fortalte, at de havde hørt en drone i området. Vi var der med politihelikopter og spejdede, men fandt intet,« siger Peter Adlersson, pressetalsmand i Region Vest.

»Vi lavede en politianmeldelse i aftes. Hændelsen skal være sket ved 20-tiden fredag ​​aften. Det vælger vi ikke at kommentere mere og henviser til politiet,« siger Anna Collin, pressechef for atomkraftværket i Ringhals.

Spændt situation

Der er ingen svenske medier, der har kædet dronerne sammen med det svenske militærs forhøjede beredskab på den østsvenske ø, Gotland. Fredag ​​eftermiddag oplyste det svenske Trafikverket, at militærkonvojen med et stort antal køretøjer med start klokken 17 ville bevæge sig sydpå til Nynäshamn, hvorfra bådtrafikken til Gotland afgår. Det svenske forsvar bekræfter, at en militærtransport har kørt mellem E4 og motorvej 73, men har ikke ønsket at svare på, hvor de kommer fra, eller hvor de skal hen, skriver Svenska Dagbladet.

På grund af den spændte situation mellem Rusland og NATO har det svenske forsvar øget sine synlige aktiviteter på Gotland i det, der betegnes som en »beredskabstilpasning«, hvilket blandt andet omfatter et militært transportfly, der transporterede et kompagni soldater til øen.

Svenska Dagbladet har tidligere på ugen rapporteret, at russiske landgangsfartøjer er sejlet ind i Østersøen, således der nu er i alt seks russiske landgangsfartøjer i regionen – de fleste af typen Ropucha og et af typen Ivan Gren, der læsser tunge kampvogne. Den situation betegnes af det svenske forsvar som »unormal«.