Tysk sundhedsminister er træt af at vente på EU: »De første vaccinedoser er klar«

Mens USA og Storbritannien begynder at vaccinere mod covid-19, venter vi i EU stadig på en godkendelse. Men i Tyskland er sundhedsministeren nu ved at blive utålmodig.

 
Mens coronavaccinen fra Pfizer/BioNTech er blevet godkendt i flere lande, venter man stadig på godkendelse i EU. Få et overblik over vaccinesituationen her. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander, Kristina Finne og Mathilde Geertsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En vaccine mod covid-19 er klar. De første mange millioner doser kan sådan set tages i brug. I USA bliver den sendt ud til plejehjem og hospitaler i dag, og i Storbritannien er de allerede gået i gang med at give stikkene. Men i EU venter vi stadig på en godkendelse.

Og nu presser den tyske sundhedsminister Jens Spahn på, for at processen skal gå hurtigere.

»For hver dag, hvor vi kan gå tidligere i gang med at vaccinere, kan vi reducere lidelser og beskytte de allermest udsatte,« skriver Jens Spahn på Twitter om vaccinen.

Sundhedsministeren vil have, at Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) fremskynder evalueringen og godkendelsen af den amerikansk-tyske vaccine fra Pfizer og BioNTech.

»Det handler også om borgernes tillid til, at EU er i stand til at handle,« skriver han på Twitter.

Den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, besluttede fredag at godkende vaccinen fra selskaberne Pfizer og BioNTech til nødbrug i USA.

I dag, mandag, vil den blive tilbudt til sundhedsarbejdere, ældre på plejehjem og frontlinjemedarbejdere på tværs af landet.

Med tilladelsen bliver USA det sjette land i verden – efter Storbritannien, Canada, Mexico, Saudi-Arabien og Bahrain – som har godkendt vaccinen fra det amerikanske Pfizer og tyske Biontech.

Det er meningen, at EMA først skal evaluere vaccinen fra Pfizer og BioNTech 29. december. Herefter kan den blive godkendt 31. december, og de første danskere kan dermed efter planen blive vaccineret i januar.

Men Jens Spahn gør det altså nu klart, at han ønsker vaccinen godkendt inden da, hvis muligt.

»Al den nødvendige data om BioNTech er tilgængelig. Storbritannien og USA har allerede godkendt vaccinen. EMA bør undersøge og godkende den så snart som muligt,« skriver han på Twitter.

Han er ikke den første, der opfordrer EU til at skynde sig. På et EU-topmøde torsdag foreslog den polske premierminister, Mateusz Morawiecki, også en fremrykning af vaccinegodkendelsen med »en uge eller ti dage,« efter vaccinen var blevet godkendt i Storbritannien.

Europa-Kommissionen har tidligere forklaret, at godkendelsen af en vaccine skal leve op til den kontrol, som EMA altid gennemfører. Tempoet i den proces er allerede sat op på grund af coronakrisen – men alle procedurer skal stadig bestås.