Dagens overblik: 20 millioner amerikanere skal være vaccineret ved årets slutning

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier.

Pfizer-BioNTechs covid-19 vaccine er nu på vej ud til hospitaler over hele USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen.

Lad os starte ugen med et hurtigt overblik over nogle af dagens vigtigste overskrifter. Inden vi vender os mod nogle af morgenens vigtigste nyheder, skal vi naturligvis lige se på de seneste corona-tal. De ser sådan her ud:

Bekræftede smittede i Danmark: 109.758 (2.642 nye smittede søndag)
Antal indlagte: 390
Antal indlagte på intensiv: 58 (33 i respirator)
Antal bekræftede døde i Danmark: 941
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 72.225.203
Antal dødsfald på verdensplan: 1.612.021

De danske tal kan man studere her –  og de globale tal kan du finde ved at klikke her.

Mange penge at spare på bortadoptioner med tvang

Mette Frederiksen (S) har bedyret, at hun gerne vil være »børnenes statsminister«. Hun viede da også en del af sin første nytårstale til at tale om de yngste danskere og varslede ved samme lejlighed, at der skal skrues op for tvangsfjernelser og bortadoptioner med tvang.

Men regeringens ønsker er siden blevet mødt med bekymring fra flere sider. Er det altid det bedste for børnene? Og nu lyder der kritiske røster, som advarer om, at tvangsmæssige bortadoptioner kan blive et middel til at spare penge ude i kommunerne – med voldsomme konsekvenser for både forældre og børn. En helt ny analyse viser nemlig, hvad området sidste år kostede statskassen, og plejefamilier advarer om, at de føler sig presset til at adoptere deres plejebørn.

På Christiansborg er politikere fra flere partier også bekymrede for det økonomiske incitament. Der er nemlig milliarder at hente i besparelser.

Berlingskes Helene Holst har historien, og du kan læse den her.

Nu ruller det amerikanske vaccinationsprogram

En overvældende logistisk indsats blev sat i gang søndag i USA. Det skriver avisen Washington Post.

Kasser med de første ladninger af covid-19-vaccine fra det amerikanske medicinalfirma Pfizer-BioNTech blev tidlig søndag morgen lokal tid sendt afsted fra fabrikken i Kalamazoo i staten Michigan. Et afgørende øjeblik i en pandemi, hvor snart 300.000 mennesker er døde med sygdommen i USA.

De næsten tre millioner doser vaccine forventes at ankomme til 145 steder mandag, de fleste af dem større hospitaler. Yderligere 500 steder modtager den første forsendelse af vaccinen tirsdag og onsdag.

Den amerikanske sundhedsminister Alex Azar har løftet sløret for, at planen er, at 20 millioner amerikanerne skal være vaccineret ved årets udgang. Det tal skal gerne ligge på 50 millioner, når januar er slut og på 100 millioner i slutningen af februar. Forudsætningen er, at også medicinalfirmaet Modernas vaccine godkendes.

Syv mistede livet til corona på et plejehjem i hovedstaden

Ikke siden foråret har coronasmitten været så høj som nu på landets plejehjem. Alene på ét plejehjem i Tårnby er syv beboere døde, mens 92 andre beboere og ansatte er blevet smittet.

FOA er også bekymret over tendensen til stigende smitte blandt de ældre.

»I foråret var vi enormt dygtige til at holde smitten ude af plejecentrene. Der er desværre en tendens til nu, at vi ikke klarer det lige så godt. Og det bekymrer os en hel del,« siger sektorformand for Social- og Sundhedssektoren i FOA Torben Hollmann.

Han oplever, at personalet er træt, men fornemmer også, at de pårørende er trætte af restriktionerne. Det fører til flere sammenstød:

»Nu gider man simpelthen ikke at overholde alle de her regler mere. Det ser vi i samfundet, men nu også på plejecentrene, og her har det bare større konsekvenser. Det går ud over vores medlemmer, som skal forsøge at håndhæve reglerne, så de ender som både politimand og omsorgsperson,« siger han.

Ældresagen advarer dog om at lukke helt ned for muligheden for besøg på plejehjemmene og dermed forringe de ældres livskvalitet.

Læs historien her

Kan man sammenligne minksagen med Inger Støjberg-sagen?

I dag kl. 10 afleverer Instrukskommissionen sin redegørelse for forløbet i Inger Støjberg-sagen om adskillelse af asylpar.

Ulovlige ordrer og kommunikation til pressen spiller en afgørende rolle i både minksagen og Inger Støjberg-sagen. Berlingske har talt med to eksperter, der er lodret uenige i, hvorvidt man kan sammenligne statsminister Mette Frederiksens (S) pressemøde, hvor hun sagde, at alle danske mink skulle aflives, med den pressemeddelelse, hvor Inger Støjberg (V) meddelte, at der skulle sættes en stopper for, at barnebrude kunne bo med deres ældre ægtefæller i de danske asylcentre.

Juraprofessor ved Syddansk Universitet, Frederik Waage, ser ikke nogen forskel.

Det gør til gengæld Sten Bønsing, juraprofessor ved Aalborg Universitet.

Læs argumenterne her