Trump ville »finde 11.780 stemmer«: Derfor kan han få »juridiske problemer« efter lækket opkald

Så snart Joe Biden er indsat som ny præsident, kan Donald Trump stå over for en række retssager, advarer flere eksperter.

 
Den afgående præsident, Donald Trump, kan have brudt loven. Lørdag ringede han til indenrigsministeren i delstaten Georgia og bad ham om at »finde« 11.780 stemmer til ham, så Trump kunne få vendt valgnederlaget til en sejr i svingstaten. Lyd: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Da USAs afgående præsident, Donald Trump, i weekenden ringede til indenrigsministeren i Georgia og bad ham om at »finde« ekstra stemmer, brød Trump muligvis loven.

Og Donald Trump kan nu stå over for søgsmål, så snart han går af som præsident, advarer jurister og eksperter. Det skriver Politico.

Lad os spole lidt tilbage. For hvad er det præcis, Donald Trump har gjort?

Søndag offentliggjorde The Washington Post en optagelse af en timelang telefonsamtale mellem den afgående præsident og indenrigsministeren i delstaten Georgia, Brad Raffensperger.

I opkaldet, som fandt sted lørdag og kan høres i brudstykker herunder, forsøgte Donald Trump ifølge The Washington Post både at smigre, bønfalde og true sin partifælle Brad Raffensperger til at omgøre valgresultatet i delstaten.

Du kan høre opkaldet i dets fulde længde eller læse en transskribering af det hos The Washington Post her.

Joe Biden vandt delstaten med 11.779 stemmer og fik dermed 49,5 procent af stemmerne. Og i opkaldet bad Donald Trump nu indenrigsministeren om at »finde« 11.780 nye stemmer til ham – på den måde kunne han vinde valget med nøjagtigt én stemme.

»Folk i Georgia er vrede, folk i landet er vrede,« siger Donald Trump på den optagelse, som The Washington Post er kommet i besiddelse af:

»Og der er ikke noget i vejen med at sige, at du ved, øh, at du har regnet på det igen,« lyder det fra præsidenten.

Brad Raffensperger og hans advokat, Ryan Germany, som også var til stede under opkaldet, afviste begge at hjælpe præsidenten. De forklarede ham, at Joe Bidens valgsejr var ægte og retfærdig – nøjagtigt ligesom flere domstole har afgjort.

Opkaldet har hurtigt vakt hårde reaktioner fra både demokrater og republikanere, som beskylder præsidenten for at forgribe sig på det amerikanske demokrati. Og fra en række juridiske eksperter lyder det samtidig, at præsidentens forespørgsel kan have været ulovlig.

Georgias indenrigsminister, Brad Raffensperger, afviste gennem hele opkaldet, at Donald Trump skulle have vundet valget i Georgia. Fold sammen
Læs mere
Foto: Elijah Nouvelage/Reuters/Ritzau Scanpix.

Begik Donald Trump en ulovlighed?

Carl Tobias, juraprofessor ved University of Richmond, forklarer til The Guardian, at præsidenten kan få »juridiske problemer, så snart Biden er indsat«. Donald Trump kan blive mål for retsforfølgelser på både føderalt plan og delstatsplan.

Og sidstnævnte kan hverken han eller hans efterfølger benåde ham for.

Samme dom lyder fra Richard H. Pildes, som er professor i forfatningsret ved New York University, over for The Washington Post:

»Præsidenten forsøger enten bevidst at tvinge statsrepræsentanter til at korrumpere integriteten af valget, eller også er han så vildledt, at han selv tror på det, han siger,« siger han.

Også Pildes mener, at opkaldet kan sætte gang i en føderal undersøgelse af præsidenten. Åbnes der sager imod Trump på delstatsplan, kan præsidenten ikke benåde sig selv – og hans efterfølger, Joe Biden, kan heller ikke.

Kigger man på delstatsloven i Georgia, er der ingen tvivl om, at Donald Trump er på kant med loven, mener Anthony Michael Kreis, juraprofessor ved Georgia State University:

»Georgias lov siger, at enhver, der anmoder om, kommanderer eller på anden vis forsøger at opfordre nogen til at begå valgfusk, er skyldig i opfordring til valgfusk,« siger han til Politico:

»Præsidenten bad, i klare vendinger, indenrigsministeren om at opfinde stemmer, at skabe stemmer, som ikke var der. Han bad ikke bare om at få det samme antal stemmer, som Joe Biden havde vundet med, men om at få én ekstra stemme, så han kunne sikre sejren i Georgia.«

Også derfor undrer juraprofessoren sig. Hvorfor ville Donald Trump, i de sidste dage af sin valgperiode, foretage et potentielt inkriminerende opkald, når han ved, at han ikke kan benåde sig selv i sager på delstatsplan? Både præsidentens stabschef, Mark Meadows, og advokaten Cleta Mitchell var til stede under opkaldet.

»Det er, hvad der gør alt det her endnu mere forvirrende for mig. Hvis han havde fornuftige rådgivere, ville de sørge for, at han ikke foretog nogen opkald,« siger Kreis til Politico.

Som Berlingske tidligere har beskrevet, er der i forvejen en række giftige sager, der venter på Donald Trump, så snart han træder af som præsident.

Lyt til »Kampagnesporet,« Berlingskes podcast om amerikansk politik: