Trump vil underskrive finanslov og erklære undtagelsestilstand

USA's præsident, Donald Trump, vil underskrive finanslov og erklære national undtagelsestilstand. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM

USA's præsident, Donald Trump, vil underskrive finanslov og erklære national undtagelsestilstand for at finansiere sin grænsemur.

Det bekræfter en talskvinde i Det Hvide Hus torsdag sent dansk tid ifølge flere nyhedsbureauer som Reuters og AFP.

Dermed vil præsidenten underskrive den seneste budgetaftale, der er blevet forhandlet i Kongressen for at forhindre delvis nedlukning af statsapparatet.

- Præsident Trump vil underskrive finansloven, og som han har sagt tidligere, vil han også tage andre administrative foranstaltninger - inklusiv national undtagelsestilstand, siger Sarah Sanders.

Talskvinden tilføjer, at det skal til for at stoppe den sikkerhedsmæssige og humanitære krise ved grænsen.

Trump har tidligere været skeptisk over for budgetaftalen, fordi han ikke mener, at den indeholder nok penge til den mur, som han vil opføre.

Aftalen indeholder kun 1,375 milliarder dollar til grænsebarrierer eller hegn, hvilket er langt fra de 5,7 milliarder dollar, som Trump havde krævet.

Trump vil bruge pengene til at bygge godt 320 kilometer mur på den lidt mere end 3000 kilometer lange grænse mellem USA og Mexico.

Præsidenten har tidligere truet med at erklære undtagelsestilstand for at kunne finansiere muren uden at have Kongressens godkendelse.

Det kan give ham mulighed for ad omveje at gå uden om Kongressen og give ham flere penge til den grænsemur, som han længe har lovet.

Flere politiske modstandere ventes at forsøge at gå domstolens vej for at stoppe præsidentens erklærede undtagelsestilstand.

Kort efter annonceringen fra Det Hvide Hus reagerede formanden for Repræsentanternes Hus, demokraten Nancy Pelosi.

- Det er ikke en nødsituation, der sker ved grænsen, siger hun ifølge nyhedsbureauet AFP.

Men Sarah Sanders forsikrer, at Det Hvide Hus er forberedt på lovmæssige udfordringer i forhold til udmeldingen.

/ritzau/