Trump vil gøre gengæld mod statuevæltende demonstranter: »De er terrorister – på en måde«

Hver aften vil der blive taget »hårdere« metoder i brug mod de demonstranter, der forsøger at vælte statuer af historiske skikkelser i USA, lover præsident Donald Trump.

Demonstranter forsøgte mandag at vælte en statue af den tidligere præsident Andrew Jackson uden for Det Hvide Hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tom Brenner/Reuters/Ritzau Scanpix

De demonstranter, der har væltet statuer af historiske – og ofte kontroversielle – skikkelser under de amerikanske protester mod racisme og politivold, kan godt forvente gengældelse.

USAs præsident, Donald Trump, anser dem nemlig for at være en slags terrorister.

Sådan lød det torsdag fra præsidenten ifølge Politico. Det er ikke første gang, han refererer til demonstranterne som terrorister.

Han har også tidligere beskyldt et medlem af Black Lives Matter for at være landsforræder, ligesom han har advaret om, at demonstranter kan risikere op til ti års fængsel for hærværk mod statuerne.

Det er – ifølge demonstranterne – »problematiske« statuer af historiske skikkelser som Christopher Columbus, sydstatsmanden Jefferson Davis og slaveejeren Williams Carter Wickham, som blandt andet er blevet væltet under rasende protester mod racisme i USA.

Præsidenten deltog torsdag i et valgarrangement, som Fox News havde arrangeret i Wisconsin, hvor protester mod racisme i de seneste uger også har fundet sted efter drabet på George Floyd.

Og præsidenten forklarede, at regeringen og myndighederne hver aften vil tage »hårdere og hårdere« metoder i brug mod demonstranterne, hvis de ikke opfører sig ordentligt. Det gælder især de demonstranter, der altså vælter statuer.

»På et tidspunkt vil der blive gjort gengæld – det bliver der nødt til. Disse folk er vandaler, de er uromagere – de er terrorister – på en måde,« sagde han om de statuevæltende demonstranter.

Mandag aften forsøgte demonstranterne også – uden held – at vælte en statue af den tidligere præsident Andrew Jackson foran Det Hvide Hus.

Han var foruden præsident plantage- og slaveejer og berygtet for en systematisk dårlig behandling af indfødte amerikanere.

Torsdag advarede indenrigsminister David Bernhardt om, at man ville indsætte soldater fra nationalgarden i Washington, D.C. for at forhindre yderligere angreb på statuer af tidligere præsidenter, udenlandske og amerikanske krigshelte og andre figurer, der står rundtomkring i den amerikanske hovedstad.