»Problematiske« statuer bliver vandaliseret og revet ned i lande verden over

Demonstrationerne i USA er grænseløs og i flere lande verden over fjernes statuer af prominente personer, der har begået gerninger, som med nutidens briller er forfærdelige.

 
I USA og Europa udsættes statuer for hærværk i protest mod racisme. Video: Reuters, redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere

Protesterne mod racisme i USA har sat landets kultur og - til tider uskønne - historie under lup. Talrige billeder har vist vrede demonstranter flå statuer fra deres støtter. Trukket dem gennem byer, brændt dem, halshugget dem og smidt dem i havnen.

Opdageren Christopher Columbus, sydstatsmanden Jefferson Davis og slaveejeren Williams Carter Wickham er nogle af de forlængst afdøde herrer, hvis statuer på den ene eller den anden måde er blevet skændet.

Alle var de dybt umoralske set med nutidens briller.

Men vreden mod statuerne, og hvad de repræsenterer, afgrænser sig ikke længere kun til USA. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Hærværk har fundet sted i byer som Boston, New York, Paris, Bruxelles og Oxford, England, i en intens revidering af racemæssige uretfærdigheder gennem århundreder. Forskere er delte i spørgsmålet om, hvorvidt revideringen svarer til at slette historikken eller opdatere den.

Oxford Universitet: »Vi er nødt til at konfrontere vores fortid«

Fredag fjernede New Zealands fjerdestørste by en bronzestatue af den britiske flådeofficer kaptajn John Hamilton, der lægger navn til byen ved navn Hamilton.

Det skete dagen efter, at en maori-stamme bad om, at statuen blev taget ned, og en af maori-stammens ældste truede med at rive den ned selv . Byen Hamilton oplyste, at det stod klart, at statuen af Hamilton, som er anklaget for at dræbe indfødte maorier i 1860'erne, ville blive vandaliseret. Byen har ingen planer om at ændre navn, skriver AP.

På University of Oxford i England har demonstranter genoplivet et mangeårigt pres for at fjerne en statue af den forhenværende premierminister for Cape Colony - en region i det nuværende Zimbabwe. Han tjente en formue på guld og diamanter fra miner, hvor minearbejdere arbejdede under brutale forhold.

Oxfords vice-dekan, Louise Richardson, sagde torsdag til BBC, at hun mener, at det, flere af datidens prominente personer gjorde, var forkert. Men at de bør »dømmes ud fra konteksten af deres samtid«.

»Vi er nødt til at konfrontere vores fortid,« sagde hun torsdag til BBC:

»Mit eget syn på dette er, at det at skjule vores historie ikke er vejen til oplysning.«

Danmark var ikke først til afskaffe slaveri

I Bristol i England har demonstranter væltet en statue af slavehandleren Edward Colston og smidt den i havnen. Myndighederne i byen oplyser ifølge AP, at statuen vil blive sat på museum.

I Belgien er statuer af Leopold II blevet halshugget i seks byer på grund af kongens brutale besættelse af Congo, der førte til millioner af dødsfald.

I Danmark fortsætter demonstrationerne foranstaltet af foreningen Black Lives Matter Denmark. Der er imidlertid endnu ingen eksempler på, at statuer er skændet eller revet ned.

Men et mere kritisk blik på Danmarkshistorien har været bragt på banen i debatten.

Danmark er kan ikke sige sig fri for at have del i den tvivlsomme historie med slaveri, som undertiden bliver påpeget.

Under dansk flag blev i omegnen af 111.000 slaver transporteret over Atlanten mellem 1660erne og begyndelsen af 1800-tallet. Den danske andel udgjorde 2,3 procent af den samlede internationale slavehandel til Vestindien.

Danmark fremhæves til tider som det første land i verden, der ophævede slaveriet. Dette er imidlertid en misforståelse. Det var Danmark ikke.

Danmark var det første land i verden, som i 1792 vedtog en ophævelse af sin transatlantiske slavehandel, men det betød ikke et egentligt forbud mod slaveri. Ifølge Danmarkshistorien.dk under Aarhus Universitet beror misforståelse i, at nogle forveksler et forbud mod slavehandel med et egentligt forbud mod slaveri.