Trump siger, han er »immun« – Twitter siger, det er »vildledende«

Præsident Donald Trump har på både Twitter og i et interview hævdet, at han nu er immun mod covid-19 efter selv at have haft sygdommen. Men Twitter har flaget påstanden som »vildledende«.

 
Efter selv at have modtaget behandling med antistoffer under sin coronasygdom er Donald Trump blevet en meget varm fortaler for netop den type behandling mod covid-19. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter at han i forrige uge blev testet positiv for covid-19, hævder USAs præsident, Donald Trump, nu på Twitter, at han hverken kan få sygdommen igen eller give den videre. Han er nemlig blevet immun.

Men på Twitter er den påstand hurtigt blevet flaget som »vildledende«, og tweetet er derfor blevet skjult for præsidentens følgere. Det skriver Bloomberg.

I et interview på Fox News hævdede præsidenten søndag også, at han nu er immun over for virussen, og at han kan fortsætte med at være det »måske i lang tid, måske i kort tid, måske resten af livet«.

Men der er meget, vi stadig ikke ved om immunitet efter covid-19. Og det er derfor, Twitter har skjult præsidentens tweet. Det »overtrådte Twitter-reglerne om at sprede vildledende og potentielt skadelig information relateret til covid-19«, skriver Twitter i advarslen på præsidentens tweet.

Herunder ses tweetet, som altså af Twitter er blevet flaget som »vildledende«.

Det er ikke første gang, Twitter flager et af præsidentens tweets. I september skjulte Twitter en opdatering fra præsidenten, hvor han opfordrede sine tilhængere til at stemme to gange. I sidste uge tilføjede Twitter en advarsel til et tweet, hvori præsidenten hævdede, at covid-19 er mindre dødelig end sæsoninfluenza.

Ifølge det amerikanske center for sygdomskontrol og -forebyggelse (CDC), findes der stadig ikke klokkeklare beviser på, at alle opbygger immunitet mod covid-19 efter at have haft virussen, selv om meget peger i den retning.

I Danmark skriver Sundhedsstyrelsen om immunitet som følge af covid-19, at »aktuel viden tyder på, at de fleste menneske opbygger en vis immunitet imod covid-19, efter at de er blevet raske.«

»Vi ved, at de fleste typer af virus, som giver infektioner i de øvre luftveje – for eksempel influenza og andre typer af coronavirus – medfører immunitet i en periode.«

Donald Trumps læge, Sean Conley, har i en pressemeddelelse gjort det klart, at han ikke længere anser præsidenten for at være en »smittefare«, og at han derfor nu trygt kan deltage i offentlige begivenheder igen.

Det er endnu uklart, om præsidenten er testet negativ efter at have haft virussen.

Bagud i meningsmålinger

Med mindre end en måned til valgdagen sakker Donald Trump fortsat væsentligt bagud i meningsmålingerne. Efter at han selv er blevet syg med coronavirus, har han flere gange forsøgt at fremstille det som en mulig fordel i kampen mod Joe Biden.

»Så snart du er rask, er du immun, og det betyder, at I ikke får en præsident, som bliver nødt til at gemme sig i sin kælder, ligesom hans modstander,« sagde præsidenten for eksempel i et interview med Fox News søndag og henviste her altså til, hvordan Joe Biden i begyndelsen af valgkampen sad isoleret derhjemme.

Over 214.000 amerikanere er indtil nu døde med covid-19, og landet er dermed et af de værst ramte i verden. Det er især præsidentens håndtering af pandemien, som de amerikanske vælgere nu synes at være utilfredse med.

Men Donald Trump har siden sin indlæggelse på militærhospitalet Walter Reed forsøgt at forsikre vælgerne om, at de ikke må lade sig styre af frygten for coronavirus. Han har flere gange gentaget, at USA har de bedste behandlingsformer, og at vaccinerne snart er på vej.

De seneste meningsmålinger viser dog ikke megen tillid til præsidenten. Han er stadig næsten ti procentpoint bag Joe Biden i de nationale, vægtede meningsmålinger fra RealClearPolitics.

Mandag vender præsidenten tilbage til valgkampen med et vælgermøde i Orlando, Florida. Tirsdag forventes han at besøge Pennsylvania, og onsdag tager han til Iowa.