Trump håber på færre end 200.000 døde: »Mens præsidenten fumler, dør folk«

Donald Trump mener, at USA har gjort et »godt arbejde«, hvis 100.000 til 200.000 amerikanere dør af coronasmitte. Demokraterne anklager præsidentens handlemåde for at være årsag til amerikaneres død.

 
Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere

Om to uger kan coronaviruspandemien have toppet i USA, mener præsident Donald Trump.

Sådan lød det fra præsidenten på et pressemøde søndag aften lokal tid ifølge nyhedsbureauet AFP. Om to uger mener Donald Trump, at antallet af døde vil nå sit højeste. Ifølge en opgørelse fra Johns Hopkins University er 518 personer døde som følge af coronavirus i USA i løbet af det seneste døgn, skriver AFP.

Det er det hidtil højeste antal døde på et døgn og slår den hidtidige triste rekord på 453, der blev sat dagen forinden. I alt er 2.409 personer nu døde som følge af virussen i USA, og flere end 136.000 er smittet. Det gør USA til landet med flest smittede, foran Italien, Kina og Spanien.

»Hvis USA kan holde dødsfaldene nede på mellem 100.000 til 200.000 mod potentielle 2,2 millioner, vil det betyde, at vi har gjort et godt arbejde,« siger Donald Trump ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Den iagttagelse er præsidentens modstander i Kongressen – Demokraternes majoritetsleder, Nancy Pelosi – ikke enig i. Tidligere søndag gik hun på TV og anklagede præsidenten for at være skyld i den aktuelle sundhedskrise i USA. Han tog truslen alvorligt alt for sent, mener Nancy Pelosi:

»Præsidentens benægtelse i begyndelsen var dødelig,« sagde hun i et interview til CNN-talkshowet State of the Union.

Så alt imens flere delstater har bedt regeringen om ekstra udstyr – testkit, lungemaskiner, handsker og beskyttelsesudstyr – har præsidenten altså været for langsom til at reagere, mener hun.

»Mens præsidenten fumler, dør folk,« sagde Nancy Pelosi til CNN.

Direkte adspurgt om hun mente, at Donald Trumps tidlige undervurdering af krisen har »kostet amerikanske liv«, svarede Pelosi:

»Ja, det mener jeg. Det er, hvad jeg siger.«

Tidligere på dagen var præsident Trumps ekspert i smitsomme sygdomme, Anthony Fauci, blevet bedt om at vurdere, hvor mange der mon kunne dø under den aktuelle krise. Modvilligt svarede han, at det var svært at forudse, men ud fra, hvordan krisen udspiller sig, kan det blive et sted mellem 100.000 og 200.000 dødsfald.

En tidligere rapport fra Imperial College London forudså 2,2 millioner dødsfald i USA, hvis ikke landet skiftede strategi. Det er formentlig tallene fra den rapport, som præsident Trump henviser til, når han taler om de 100.000 til 200.000 dødsfald.

På pressemødet sagde Donald Trump desuden, at retningslinjerne om at holde afstand til andre personer er forlænget fra 12. april til 30. april, skriver Reuters. Dermed har præsidenten forladt sit tidligere erklærede mål om at genåbne store dele af USA til påske.

I stedet oplyste Donald Trump søndag, at 1. juni vil markere »bunden af kurven«.

Samtidig melder USAs sundhedsministerium, at der indtil videre er foretaget 894.000 test for coronavirus i USA. Der er 327 millioner indbyggere i USA.

Ved pressemødet bad Donald Trump Kongressen om at genindføre et fuldt skattefradrag for mad og underholdning til virksomheder. I 2017 blev skattefradraget fjernet for virksomheder.

Donald Trump ønsker fradraget genindført grundet coronaviruspandemien, »så virksomheder kan sende medarbejdere på restaurant«, skriver Reuters.