Trump gav dem diagnosen »hovedpine«: Nu forventer sårede soldater en undskyldning

34 amerikanske soldater blev diagnosticeret med skader mod hovedet efter det iranske angreb mod den amerikanske base i Irak.

 

Da Iran tidligere på måneden sendte raketter mod den amerikanske Ain Al-Asad-base i Irak, lød det først, at ingen amerikanske soldater kom til skade i angrebet.

Siden har det amerikanske forsvarsministerium dog oplyst, at 34 soldater faktisk er blevet diagnosticeret med hovedskader som for eksempel hjernerystelser og traumatiske hjerneskader.

Men da præsident Donald Trump blev udspurgt om soldaternes skader, forklarede han, at der nærmere var tale om hovedpiner. Sådan fremlagde præsidenten det, da han på et pressemøde blev spurgt ind til soldaternes skader, skriver Axios.

»Jeg hørte, at de havde hovedpine og et par andre ting,« sagde præsidenten på pressemødet:

»Men jeg vil sige, at det ikke er særligt seriøst.«

Præsidenten forklarede blandt andet, at han ikke mente, at skaderne var særligt alvorlige, fordi han har set Iran udføre værre angreb.

»Jeg har set folk uden ben og arme,« sagde han.

Men interesseorganisationen Veterans of Foreign Wars (VFW), som repræsenterer amerikanske veteraner, der har kæmpet i krige uden for USAs grænser, kræver nu en undskyldning for den udlægning af skaderne.

Hovedskader som dem, soldaterne fik, kan både manifestere sig som milde hjernerystelser og alvorlige, livslange hjerneskader. De kan forårsage »depressioner, hukommelsestab, alvorlige hovedpiner, svimmelhed og træthed«, skriver VFW i en pressemeddelelse.

»VFW forventer en undskyldning fra præsidenten til vores tjenstgørende mænd og kvinder for hans fejlagtige kommentarer,« skriver organisationen:

»Vores krigere fortjener mere end nogensinde vores fulde støtte i dette udfordrende miljø.«

Iran beordrede missilangrebet mod den amerikanske base, efter at USA havde dræbt den iranske generalmajor Qassem Soleimani i et droneangreb. Der var også danske soldater udstationeret på basen, men ingen af dem kom til skade.

Nu er de cirka 100 danske soldater, der opholdt sig på basen, blevet flyttet til Kuwait i stedet.