Trump dropper millionstøtte til FN-agentur

Foto: VASILY MAXIMOV
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

FN fordømmer barbarisk og kujonagtigt angreb i Rusland

FN's Sikkerhedsråd opfordrer de ansvarlige til at træde frem, efter at 11 blev dræbt i Sankt Petersborg.

FN's Sikkerhedsråd fordømmer på det kraftigste det "barbariske og kujonagtige terrorangreb", der dræbte 11 mennesker og sårede adskillige andre i Sankt Petersborg mandag.

Medlemmerne af Sikkerhedsrådet opfordrer i en fælles erklæring gerningsmændene bag angrebet til at stå frem. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

USA's FN-ambassadør, Nikki Haley, siger i øvrigt, at videobillederne fra kaosset i Sankt Petersborg er "hjerteskærende".

- Du kan være helt sikkert på, at USA vil stå side om side med Rusland i kampen mod disse ekstremister, der fortsætter med at angribe uskyldige mennesker, udtaler Haley i en meddelelse.

Ingen har endnu taget skylden for eksplosionen.

Den militante bevægelse Islamisk Stat har tidligere varslet angreb mod Rusland som hævn for landets bidrag til det syriske styres kamp mod jihadisterne.

USA's præsident, Donald Trump, har udtrykt sin medfølelse med det russiske folk efter angrebet i Sankt Petersborg.

Det har han gjort i en telefonsamtale med den russiske præsident, Vladimir Putin.

- I en telefonsamtale med Vladimir Putin har Donald Trump sendt sine dybeste kondolencer til familierne til dem, der blev dræbt under det barbariske terrorangreb i metroen i Sankt Petersborg, siger Dimitrij Peskov, talsmand for regeringen i Rusland, ifølge det russiske nyhedsbureau Tass.

- Præsidenter anser terrorisme for at være et onde, der skal bekæmpes i med en fælles indsats, siger talsmanden og tilføjer, at de to præsidenter har "aftalt at holde kontakten".

/ritzau/

Trump smækker kassen i for familiefremmende FN-agentur

FN-agenturet UNFPA er for involveret i arbejdet med abort, mener USA, der nu smækker kassen i.

Det amerikanske udenrigsministerium siger mandag aften lokal tid, at det skærer støtten til FN's Befolkningsfond UNFPA.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Agenturet støtter og arbejder for at fremme blandt andet familieplanlægning og kvinder og børns sundhed i mere end 150 lande.

Sidste år støttede USA UNFPA med næsten 76 millioner dollar. Det skriver agenturet på sin hjemmeside.

I et brev til formanden for Senatets udenrigskomité, Bob Corker, skriver udenrigsministeriet, at kassen bliver smækket i, fordi UNFPA "støtter eller deltager i styringen af et projekt, der fremtvinger abort eller ufrivillig sterilisering."

I januar genindførte præsident Donald Trump den såkaldte Mexico City-politik. Den tilbageholder amerikanske midler til internationale organisationer, der udfører eller uddeler information om abort.

Trump udvidede i januar loven, så den nu inkluderer alle former for global sundhedshjælp. Det sikrer, at mindst en halv milliard dollar bliver i USA.

Da loven er meget løst formuleret, har både demokrater og republikanere imidlertid bedt om klarhed i forhold til, hvad loven dækker.

Det er første gang, at Donald Trump skærer i midlerne til FN, som han ofte har kritiseret. USA er den største donor i verdensorganisationen.

UNFPA skriver i en pressemeddelelse på sin hjemmeside, at beslutningen er truffet på "en fejlagtig påstand" om, at agenturet støtter tvangsabort eller ufrivillig sterilisering i Kina.

- Det er UNFPA's mission at sikre, at enhver graviditet er ønsket, enhver fødsel er sikker og at enhver ung persons potentiale bliver udfyldt, står der i pressemeddelelsen.

- USA er en af vores grundlæggere. Den støtte, vi har fået fra regeringen og det amerikanske folk i løbet af årene, har reddet titusinder af mødre fra død og handicap, skriver UNFPA.

Donald Trump foreslog i marts at skære 28 procent af støtten til diplomati og udenlandsk bistand.

FN-agenturer som UNFPA bliver frivilligt støttet af regeringer verden over.

Danmark støttede i 2015 agenturet med 46.579.670 millioner dollar (cirka 325 millioner kroner). Det fremgår af UNFPA's hjemmeside.

/ritzau/

NHL vil ikke frigive ishockeyspillere til vinter-OL

For første gang i mere end 20 år bliver vinter-OL i 2018 uden spillere fra verdens bedste ishockeyliga.

Verdens stærkeste ishockeyliga, NHL, vil ikke stille sine stjerner til rådighed til næste års vinter-OL i Sydkorea.

Det oplyser NHL-ledelsen mandag.

NHL-klubberne er ikke meget for at frigive sine spillere i OL-perioden, og de seneste måneders dialog med den Internationale Olympiske Komité (IOC) har ikke budt på nogen løsning.

IOC ønsker ikke længere at afholde en lang række omkostninger til ishockeyspillerne. Det drejer sig om udgifter til transport, forsikring og overnatning.

Næste års olympiske lege i Pyeongchang bliver dermed det første OL siden 1994 uden deltagelse af spillere fra NHL.

I alt 706 NHL-spillere har siden 1998 og frem til 2014 deltaget ved vinter-OL.

Det danske ishockeylandshold har ikke kvalificeret sig til legene i Pyeongchang i februar 2018.

/ritzau/

 

LÆS MERE