Trump angreb afdød senator: Nu svarer McCains familie og Schwarzenegger igen

John McCains datter har svaret igen på præsidentens kritik af hendes far. Trump var ikke inviteret med til McCains begravelse, fordi han »er et barn«.

På et vælgermøde i Ohio begyndte Donald Trump pludselig at tale om John McCain, den republikanske senator, der døde af kræft og blev begravet i september: »Jeg bliver nødt til at være ærlig. Jeg har aldrig kunnet lide ham. Det kommer jeg nok aldrig til at kunne,« sagde han. Det har nu fået John McCains datter til at svare igen: »Du er et barn,« siger hun blandt andet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andrew Spear/AP/Ritzau Scanpix

Det er syv måneder siden, at senator John McCain døde af kræft.

Men det holder tilsyneladende ikke præsident Donald Trump tilbage fra at sige sin ærlige mening om manden. Han har nemlig i flere dage talt offentligt om, hvor lidt han brød sig om McCain.

»Jeg bliver nødt til at være ærlig. Jeg har aldrig kunnet lide ham. Det kommer jeg nok aldrig til,« sagde Trump onsdag i en tale i Ohio.

»Jeg gav ham den begravelse, han ønskede, hvilket jeg som præsident blev nødt til at godkende. Jeg fik ikke et tak. Det er okay. Vi sendte ham af sted. Men jeg var ikke fan af John McCain,« har præsidenten senere sagt ifølge The Guardian.

Det har nu fået John McCains familie og den tidligere guvernør Arnold Schwarzenegger til at svare igen.

John McCains datter Bridget har på Twitter bedt præsidenten om at vise respekt for hendes far, der blev begravet i september.

»Alle behøver ikke at være enige med min far eller at kunne lide ham, men jeg vil gerne bede dig om at være anstændig og vise respekt. Hvis du ikke kan det, så tag hensyn. Det er kun syv måneder siden, at vi sagde farvel til ham,« skriver hun og fortsætter:

»Selv hvis du var inviteret til min fars begravelse, ville du kun have ønsket at være der for egen vindings skyld og ikke for at kondolere. Desværre kunne vi ikke regne med, at du ville være høflig, eftersom du er et barn i den mest vigtige rolle, verden kender til.«

John McCain og Donald Trump kom ikke godt ud af det med hinanden. Inden sin død gjorde McCain det klart, at Trump ikke ville være velkommen ved begravelsen – selv om både de tidligere præsidenter George W. Bush og Barack Obama ville være der og holde mindetaler.

Da Donald Trump mødtes med Ruslands præsident, Vladimir Putin, i Helsinki, kaldte McCain det efterfølgende pressemøde for »en af de mest vanærende optrædener nogensinde af en amerikansk præsident«. Og kort inden sin død stemte han imod Trumps plan om at skrotte Obamacare.

Omvendt sagde Trump – mens McCain var i live – at den republikanske senator ikke var en krigshelt, fordi han blev taget til fange under Vietnam-krigen.

Det er med andre ord ikke nyt, at Trump lader offentligheden vide, hvor lidt han bryder sig om John McCain – men det, at senatoren nu ikke længere er her til at svare igen, har fået flere politikere op af stolene.

Arnold Schwarzenegger har til The Atlantic sagt, at John McCain »var en utrolig person«.

»Så et angreb på ham er fuldstændig uacceptabelt, hvad enten han er i live eller død – men dobbelt så uacceptabelt, eftersom han gik bort for få måneder siden. Det giver ingen mening overhovedet at gøre det,« siger han til The Atlantic.

»Jeg synes, det er en skam, at præsidenten synker til det niveau. Vi ville være heldige, hvis alle i Washington fulgte McCains eksempel, for han repræsenterede mod.«

Den republikanske senator Johnny Isakson har også taget kraftigt afstand fra Trumps kommentarer. På CNN kalder han Trumps kommentarer for »triste«. Andre Republikanere er imidlertid mere tøvende. Flere har valgt at udsende pressemeddelser, hvori de gør det klart, hvor meget de holdt af John McCain – uden at kritisere Trump for tydeligt.

Det gælder for eksempel John McCains gode ven og partifælle senator Lindsey Graham.

»Jeg tror, at præsidentens kommentarer om senator McCain kommer til at skade ham mere, end de vil skade senator McCains eftermæle,« siger han ifølge CNN.

»Mit job er at repræsentere folket i South Carolina. De vil have mig til at arbejde med præsidenten, hvor jeg kan. Jeg har lært præsidenten at kende. Vi arbejder godt sammen. Jeg kan godt lide ham. Jeg kan ikke lide, når han siger ting om min ven John McCain.«