Trump giver sig efter nederlag på 420-0: »Lad folk se« Muellers rapport

Præsident Donald Trump er nu åben over for, at den særlige undersøger Robert Muellers rapport offentliggøres. Men det er dog ingen garanti for, at det sker.

Præsident Trump hævder, at han var klar til at offentliggøre særlig undersøgers rapport allerede inden, at han led stort nederlag omkring dette i Repræsentanternes Hus. REUTERS/Carlos Barria Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA

En lille uge efter, at 420 medlemmer af Repræsentanternes Hus stemte for at offentliggøre den særlige undersøger Robert Muellers kommende rapport i fuld længde – og ikke én eneste stemte imod – har præsident Donald Trump umiddelbart givet sig.

»Lad den komme ud. Lad folk se den,« sagde han onsdag om Mueller-rapporten og udtrykte tillid til, at den ikke vil vise aftalt spil mellem Rusland og Trumps kampagne under præsidentvalget i 2016.

Trumps løfte er dog ikke en garanti for, at rapporten kommer ud til offentligheden.

Trump om Muellers rapport

»Lad den komme ud. Lad folk se den«


For som præsidenten også korrekt påpegede, er den endelige beslutning hans justitsministers.

Justitsminister William Barr har nemlig ansvaret for Robert Mueller, og derfor er det op til Barr, om han vil offentliggøre hele rapporten, dele af den eller slet ingenting.

»Vi vil se, hvad der sker,« sagde præsidenten. »Lad os se om, det er legitimt eller ej.«

Senatet har endnu ikke stemt i sagen, men efter selv præsidentens partifæller i Repræsentanternes Hus så markant fejede enhver tvivl til side om deres position i den ikke bindende afstemning, hævdede Trump, at det var helt efter hans hoved.

»Jeg er ligeglad. Jeg mener, helt ærligt, jeg sagde til Repræsentanternes Hus, at hvis de vil, så lad dem se den,« sagde præsidenten.

Trump har kontinuerligt kaldt Muellers undersøgelse for en »heksejagt«, og han har også omtalt den som værende i strid med forfatningen.

Mueller har med tiltaleskrift allerede fastslået, at spioner fra den russiske militære efterretningstjeneste GRU hackede Hillary Clintons kampagne og derefter lækkede mail og dokumenter for at skade Clintons kampagne og hjælpe Trump op mod præsidentvalget.

Men alle venter nu på den endelige rapport.

Den særlige undersøger har ud over muligt aftalt spil efterforsket, om Trump har gjort sig skyldig i såkaldt »obstruktion af retfærdighed« – altså om præsidenten har lagt forhindringer i vejen for efterforskningen.
Herunder med hans fyring af FBI-direktør James Comey i foråret 2017.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA