Tror du, Trumps æra er slut? Så skal du lige møde Alex

Donald Trumps aktivister planlægger en hævn på de republikanere, som har svigtet hans sag. Men deres plan led et knæk 6. januar.

Donald Trump-tilhængeren Alex Bruesewitz har organiseret såkaldte Stop the Steal-demonstrationer rundt om i USA og kæmper fortsat for den fratrådte præsident. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Alex Bruesewitz har en liste på sin computer. En slags sort bog. Den er fyldt med navne på »forrædere« – republikanske politikere, som han vil arbejde for at kyle ud af partiet.

Det er den slags liste, der understreger, at en rasende kamp er på vej i Det Republikanske Parti.

»Vent og se. Vi vil forandre partiet for altid,« siger 23-årige Alex Bruesewitz, da Berlingske har åbnet en Zoom-forbindelse hjem til hans køkken i udkanten af Washington, D.C.

Den unge mand er et stjerneskud i Trump-universet.

Han vælter sig i følgere på Instagram og Twitter og optræder på højrefløjens nyhedskanaler. Han har organiseret såkaldte Stop the Steal-demonstrationer landet over, der de seneste måneder har protesteret mod påstået valgsvindel. Og så er han chef for kommunikationsvirksomheden XStrategies, der kanaliserer penge fra velhavende donorer til Trump-venlige politikere.

Bruesewitz' plan for de kommende år er klar: Han skal straffe »RINOs« – Republican In Name Only (Kun republikaner af navn). En forkortelse, som både han og Donald Trump bruger om enhver republikaner, som ikke stillede sig bag de grundløse beskyldninger om valgsvindel.

Helt øverst på hans liste står de ti republikanere, som har stemt for at stille Donald Trump for en rigsret.

»De seneste uger har virkelig lært os hvem i partiet, vi kan regne med, og hvem der er forrædere, der skal smides ud,« siger Bruesewitz.

Ved et Stop the Steal-arrangement truede Alex Bruesewitz med at ville finde en republikansk, Trump-venlig modkandidat til republikaneren Adam Kinzinger, som har været kritisk over for Trump.

En bitter kamp om ejerskabet af Det Republikanske Parti er under opsejling. Den handler i virkeligheden om Donald Trump – om, hvorvidt trumpismen skal overtage partiet eller presses ud.

Alex Bruesewitz' rolle i den kamp er ikke uvæsentlig: Frem til midtvejsvalget til Kongressen i 2022 skal han finde penge og platforme til Trump-venlige republikanske kandidater, som skal fravriste pladserne fra mere moderate kandidater.

»Vi skal ud og sørge for, at alle dem, der har stemt på Donald Trump, også kan se sig selv repræsenteret af partiet fremover,« siger han.

»Partiet skal omformes ét valg ad gangen.«

Alex Bruesewitz skal gøre livet surt for alle de kandidater, der har taget afstand fra Donald Trump, fået nok af vilde anklager om valgsvindel og bare vil have partiet tilbage til rødderne.

Men han er afhængig af én person.

Trumps planer

For at Alex Bruesewitz og Trump-fløjen kan vinde kampen om partiets sjæl, skal de bruge vælgeres opbakning. Til primærvalgene er det de republikanske vælgere, som afgør, hvilken type republikaner, der skal sendes til Kongressen i Washington, D.C.

Og tag ikke fejl: Massevis af republikanere elsker stadig Donald Trump. Også selvom han inspirerede til det angreb på det amerikanske demokrati, der kostede fem personer livet. En meningsmåling, kort inden han forlod Det Hvide Hus, viste, at 71 procent af republikanerne stadig var tilfredse med ham.

Det er svært at se trumpismen fastholde sit momentum uden Donald Trump, erkender Bruesewitz.

»Jeg håber og tror, at han stadig vil være involveret. Tale til vælgerne. Jeg ved ikke, om han stiller op i 2024, men jeg forventer, at han forbliver aktuel de kommende år.«

»Og jeg forventer, at hans familie holder sig til. Det bør de. Trumps vælgere elsker dem.«

Bruesewitz ser sig selv som nationalist. Han går ind for langt mere lukkede grænser, en hård kurs over for Kina, »hårdere« handelsaftaler og amerikansk produktion i USA – »America First«, altså.

Værdisættet er større end personen Donald Trump. Men uden Donald Trump er det langt sværere at sælge.

»Jeg kan stadig ikke få øje på en anden person, som har dét, der skal til, for at lede bevægelsen,« erkender han.

»Han formåede at tale direkte til de vælgere, som det republikanske establishment har forsømt og talt ned. Han får dem, der føler sig glemt, til at føle sig vigtige igen.«

Det gik galt i Kongressen

Alex Bruesewitz erkender, at hans fløj har lidt et nederlag i kampen om magten i partiet: stormløbet mod Capitol Hill 6. januar.

»Det var en skandale for vores bevægelse,« siger han.

På de sociale medier havde han opfordret folk fra hele landet til at dukke op foran Kongressen. Han var selv kommet for at »lægge pres« på den halvdel af de republikanske politikere i Kongressen, som accepterede valgresultatet og ikke ville gøre indsigelser mod det.

Beskyldningerne om valgsvindel er blevet den klareste markør på hvilken side af den republikanske fløjkrig, man tilhører. Er man på Trump-siden, mener man, at valget er fup.

»Jeg ved godt, at mange i Europa ikke forstår vores anke mod valget,« siger han, når Berlingske spørger ham, om han har set et eneste bevis på valgsvindel.

»Men det er ikke foregået gennemsigtigt. Pludselig fandt man tusindvis af stemmer i flere svingstater, som ingen ved hvor kommer fra.«

Det er der ingen beviser for. De dusinvis af søgsmål om valgsvindel, som Trump-lejren har rejst er alle blevet blankt afvist som grundløse. Tidligere justitsminister William Barr sagde, at der ingen indikationer på svindel er fundet.

Foran Kongressen 6. januar begyndte Alex Bruesewitz at fryse. Han tog hjem i sin kærestes lejlighed. Og på tv kunne han se, hvordan Trump-tilhængere væltede hegnene og brød ind i Kongressen.

»Jeg var så chokeret.«

»Sådan skal ingen opføre sig. Jeg har brugt et år på at fordømme Antifa og Black Lives Matter og de uroligheder, de står bag. Jeg støtter fredfyldte protester, men det der var ulækkert.«

Han siger, at han ikke kender nogen, der brød ind i Kongressen. Og han afviser, at Donald Trumps tale før stormløbet kunne ses som en opfordring til uro, mens andre ikke kan se den som andet.

Han er sikker på, at stormløbet har skaffet Trump-fløjen i partiet alvorlige ridser i lakken.

»Det har skaffet establishmentet en krise, som de kan bruge til at fortælle, at vi er uromagere.«

Men partiets old school-fløj vil begå en historisk fejltagelse, hvis de skubber Trumps arv fra sig, mener Bruesewitz.

»De har brug for vores stemmer. Ellers kommer partiet aldrig til magten igen.«