Tour De France - En kærlighedshistorie

Lørdag begynder Tour de France, og det er meget mere end bare et cykelløb. Det er en stjerneparade af fransk kultur og historie.

Arkivfoto. Lørdag begynder Tour de France, og det er meget mere end bare et cykelløb. Det er en stjerneparade af fransk kultur og historie. Fold sammen
Læs mere

Tour de France er altid et af årets højde­punkter, og det handler ikke kun om cykelsportens stridsomme helte og sammenfaldet med sommeren, men i høj grad også om en rundtur, der giver en glubende appetit på Frankrig. På de utrolige landskaber, den rige historie og ikke mindst en helt forrygende madkultur.

For os, der både elsker Tour de France og Frankrig, begynder glæden allerede, når ruten præsenteres i oktober, og man kan sætte krydser ved de særligt vigtige etaper – enten af rent sportslige eller mere frankofile årsager.

Med en Jakob Fuglsang stærkere end nogensinde vil danskere i stor stil både stå langs vejene i Frankrig og sidde klinet til skærmen i sommerhuset. Men selv hvis Fuglsang er uheldig eller ikke rammer formen alligevel, er der masser at glæde sig til på ruten.

Bourgogne og Jura

Efter starten i tyske Düsseldorf ruller feltet gennem det cykelsportsfanatiske Belgien og Luxembourg, inden der siges goddag til Frankrig på tredje etape. Mit første kulturelle kryds står dog ved syvende etape, der slutter i Bourgogne-højborgen Nuits-Saint-Georges.

De sidste 40 kilometer af etapen går gennem nogle af verdens bedste vinslottes vinmarker. Her produceres Pinot Noir og Chardonnay i en kvalitet, der ikke findes andre steder i verden, og for elskere af Pinot Noir – og hvem er ikke det – bliver dette et fantastisk syn. Hvis den lettere livstrætte, men stærkt Pinot Noir-begejstrede Miles Raymond fra filmen Sideways nogensinde skulle cykle 40 kilometer, skulle det være præcis denne rute.

Dagen efter bliver imidlertid en lige så stor oplevelse, når feltet tager hul på Jura-bjergene, der er en af Frankrigs mindre kendte juveler. Man både spiser og drikker fantastisk i Jura, hvis vine omverdenen for alvor har fået øjnene op for det seneste årti. Allerede tidligt på etapen kommer rytterne gennem Arbois, der er regionens kulinariske hjerte og i høj grad er værd at lægge vejen forbi, hvis man er i nærheden.

Det skovrige Jura vælter sig i morkler, der smager, så fuglene synger. Det præger også menuerne på de mange gode restauranter i Arbois, hvor en ret med fjerkræ tilberedt i den lokale specialitet Vin Jaune og en god portion morkler varmt kan anbefales.

Vin Jaune laves på den lokale Savagnin-drue og lagres i flere år, hvorved den gule farve – deraf navnet – kommer. Druen har en helt speciel smag med nøddeagtige toner, der passer perfekt til den lokale Comté-ost, der er en anden af Juras kulinariske fristelser.

De mange småbjerge i Jura burde være en garanti for en underholdende og smuk etape, der inden den sidste stigning kommer igennem en dal med den hyggelige by Saint-Claude, som bestemt er et besøg værd.

Saint-Claude er omgivet af skovklædte bjerge, og byen har gennem århundreder brugt træet til at lave verdensberømte piber. Byen kalder sig ligefrem for »verdens hovedstad for piber«. Saint-Claudes anden store attraktionsværdi er de utallige vandreture, som byen er udgangspunkt for, hvilket måske rimer lidt bedre på Tour de France end piberne.

Languedoc

Fra Jura-bjergene flyves feltet vestpå, hvor­efter ruten går sydover til Pyrenæerne. Her venter store slag i bjergene, inden feltet på 14. etape suser gennem Languedoc. Etapen begynder i udkanten af Toulouse, som i den grad har noget at byde på.

»La ville rose«, som byen kaldes på grund af de mange smukke rosa lerstenshuse, har en uimodståelig stemning, som både er meget sydfransk, og også lidt spansk. Som hovedstad for Visigoterriget, der erobrede det meste af Spanien i det femte og sjette århundrede, er de historiske bånd til Spanien stærke. Samtidig er Toulouse meget international. Byen huser et af Frankrigs største og ældste universiteter, ligesom den er hjemsted for såvel Airbus som Galileo-satellitprojektet og dermed den vigtigste by for rum- og luftfart i Europa.

Toulouse sprudler ganske enkelt af liv, og i de mange markedshaller kan man købe sig fattig i et overdådigt udbud af lokale specialiteter. Perfekt til en Tour de France-udflugt. Og etapen lægger i den grad op til picnic i Languedocs bakkede landskab, hvor den franske cykel­legende Laurent Jalabert voksede op og lærte at cykle.

Som i Jura sker der virkelig også noget på vinfronten i Languedoc, hvor mange af de gode producenter ikke er bange for at lade en drue som Carignan dominere rødvinene og druerne Roussanne og Marsanne præge hvidvinene som visse steder i Rhône. En sådan hvid Languedoc hører sig til ved denne etape, om man er langs vejen eller bag TV-skærmen.

Provence

Fra Languedoc går turen ind over Centralmassivet og videre til Alperne, hvor den helt store prøve i bjergene skal stå, inden ruten slår sydover mod Provence på 19. etape.

Det er med god grund, at Provence er en af danskernes foretrukne rejsemål. Duften af vild rosmarin, timian og lavendel, der rammer én, så snart man stiger ud af bilen i Provence, er nærmest alene turen værd. Og landskabet med små hyggelige landsbyer, vinmarker, lavendelmarker og oliventræer er så smukt, som duften er vidunderlig.

En helt særlig perle er Luberon-bjergene, som krydses 50 kilometer før mål ved Col du Pointu, der er Tourens sidste kategoriserede stigning i år. Er man i Provence, er dette stedet at se rytterne passere med lokale produkter på picnictæppet. Det kunne være en flaske rosévin fra Luberon, oliven fra Nyons, gedeost og melon fra Cavaillon.

Feltet kører efter Col du Pointu langs den sydlige side af Luberon-bjergene, men er man i Provence, må man ikke snyde sig selv for de fire små bjerglandsbyer på den nordlige side: Oppède Le Vieux, Ménerbes, Lacoste og Bonnieux. Alle fire perler, hvor man straks får lyst til at tilbringe sin alderdom.

Marseille

Dagen efter afgøres Tour de France så med en kort enkeltstart i den store sydfranske havne­by Marseille, da den efterfølgende paradekørsel i Paris om søndagen næppe vil ændre på stillingen.

Marseille forbindes af mange med kriminalitet – et image, der ikke uden grund har klæbet til byen siden bogen og filmen »The French Connection«. Men Marseille har masser at byde på og vil tage sig godt ud med en spektakulær enkeltstartsrute.

Etapen begynder på fodboldklubben Olympique de Marseilles ikoniske Stade Vélodrome, der som navnet antyder oprindeligt også blev brugt til cykelsport. Herfra går ruten langs havne­promenaden ind til den smukke gamle havn og derfra op ad bakken til den majestætiske kirke Notre-Dame-de-la-Garde, hvor der er en forrygende udsigt over byen og Middelhavet, inden etapen slutter tilbage på Stade Vélodrome.

Trods den forventede sommerhede i Marseille kan det gastronomiske råd kun være byens berømte fiskesuppe bouillabaisse, eventuelt ledsaget af byens anden store kulinariske »opfindelse«, spiritussen Pastis… hvis varmen ellers tillader det.

Men der er heldigvis tre uger til, at Tour de France er nået så langt. Tre uger med en fransk kærlighedshistorie, der lykkeligvis gentager sig hvert år.

Jakob Ussing er Berlingskes (lettere frankofile) korrespondent i Bruxelles.