Torsdag formiddag lander Mette Frederiksen i Israel: Her er programmet

Statsminister Mette Frederiksen lander her til formiddag i Israel, hvor hun sammen med Østrigs konservative forbundskansler, Sebastian Kurz, skal mødes med Israels premierminister, Benjamin Netanyahu. De skal sammen drøfte mulighederne for et strategisk vaccinesamarbejde og fremtidige vaccinefabrikker.

Statsminister Mette Frederiksen (S) lander torsdag i Tel Aviv, hvor hun skal diskutere fremtidige vaccineplaner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Når Mette Frederiksen (S) torsdag formiddag lander i Tel Aviv, er det med ambitionen om en fælles plan, der skal sikre en større vaccineproduktion.

Statsministeren har på forhånd luftet mulighederne for at opføre en fælles vaccinefabrik.

Som det eneste land i verden har Israel lukket grænserne totalt – selv for sine egne statsborgere. Men med kun tre uger til det forestående parlamentsvalg i Israel har statsminister Mette Frederiksen og den østrigske kansler, Sebastian Kurz, alligevel fået lov at rejse ind, så de kan diskutere vaccineplanerne med landets premierminister, Benjamin Netanyahu.

De nærmere detaljer for besøget, der fra flere steder er mødt af stor kritik, er endnu ikke offentliggjort.

Her er, hvad Berlingske erfarer er programmet torsdag:

  • Mette Frederiksen flyver fra København tidligt torsdag morgen. Hun forventes at lande i Tel Aviv omkring klokken 11.00.
  • Inden statsministeren skal mødes med de to øvrige regeringsledere, gør hun et enkelt stop undervejs på turen, hvor hun skal besøge medicinalvirksomheden Teva, der ledes af danske Kåre Schultz.
  • Den danske statsminister og Benjamin Netanyahu mødes på et hotel i Jerusalem. Efterfølgende afholder de en fælles pressebriefing. Den formodes at finde sted omkring klokken 17.30 i aften dansk tid.
  • Efterfølgende finder afholder Mette Frederiksen et kort pressemøde, hvor danske journalister kan stille spørgsmål til statsministeren.
  • Statsministeren flyver hjem igen sent torsdag aften.

Israel har som det eneste land i verden tilstrækkelig mange doser liggende til at kunne vaccinere hele sin voksne befolkning lige nu og her.

Det har de først og fremmest takket være Benjamin Netanyahus indsats for at sikre sig en forlomme i vaccinekøen hos Pfizer/BioNTech, som til gengæld for særbehandlingen har fået en klækkelig overbetaling og adgang til alle israeleres sundhedsdata, der giver værdifuld viden i det videre forskningsarbejde i virksomheden.

Allerede nu har over halvdelen af israelerne modtaget første stik af vaccinen fra Pfizer/BioNTech. 38 procent har fået begge stik og er altså færdigvaccineret.