To centrale oplysninger giver ildevarslende indblik i Boris Johnsons tilstand

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, som i denne tid alle er præget af den omsiggribende coronavirus.

 
Boris Johnson er indlagt på intensiv med coronavirus. Video: Reuters/Ritzau Scanpix, redigering: Caroline Nørkjær Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til endnu en solskinsdag.

Det har været noget af en start på ugen. Mandagen sluttede af med en melding fra statsminister Mette Frederiksen (S) om en gradvis genåbning af Danmark på den anden side af påsken, mens festivaler og andre store forsamlinger forbydes frem til og med august.

Mens du sov og bryggede morgenkaffe, har Berlingske samlet et overblik over, det vigtigste du skal vide, inden du begynder din tirsdag.

Dagens overblik står ganske vist i coronaens tegn, men inden da tager vi et kig på dagens tal.

Få overblikket - hver dag


I dagens overblik giver Berlingske dig hver dag et overblik over de seneste udviklinger fra ind- og udland, samt dagens vigtigste historier. Med nyhedsbrevet Berlingske Morgen vil du hver morgen modtage overblikket i din indbakke.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver dag sender mig et nyhedsbrev med de seneste nyheder fra ind- og udland og vigtigste historier om coronavirussen. Nyhedsbrevet kommer hver dag, kl. 7 i hverdagen og kl. 8 i weekenden. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Dagens tal:
Antal bekræftede smittede i Danmark: 4.681 (ud af 47.340 testede personer).
Antal bekræftet døde i Danmark: 187
Antal bekræftet overstået infektion: 1.378
Antal bekræftede smittede på verdensplan: 1.347.803
Antal døde på verdensplan: 74.807

Få de danske tal her, og de globale tal her.

Genåbning af Danmark starter med de yngste

Mette Frederiksen vil genåbne dele af Danmark efter påsken, og det skal begynde med de små.

Regeringen lægger i første omgang op til at genåbne daginstitutioner og folkeskoleklasser fra 0. til 5. klasse fra onsdag 15. april, mens afgangseksamen for 9. klasser bliver aflyst.

Samtidig forlænges andre dele af nedlukningen frem til 10. maj, mens festivaler og større forsamlinger må vente til den anden side af august.

Antallet af smittede i Danmark er for lavt

Vi fortsætter med genåbningen. For det er absolut nødvendigt, at Danmark åbner gradvist for det danske samfund igen, lyder det fra eksperter. Det kan nemlig vise sig, at Danmark har været lidt for effektiv i sin nedlukning af landet.

Antallet af coronasmittede i Danmark er nemlig bekymrende lavt, hvis man antager, at flokimmunitet er løsningen, lyder det Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi ved Københavns Universitet.

»Kigger man i bakspejlet, skulle man nok have ventet længere med at lukke ned eller have lukket mindre,« siger han til Berlingske.

Boris Johnsons tilstand forværres

Endnu en bedrøvende nyhed, som kom mandag aften, er, at Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, nu er indlagt på intensiv afdeling.

Søndag blev han indlagt på hospitalet med covid-19, og mandag eftermiddag blev hans tilstand forværret, oplyser hans kontor i Downing Street.

Ifølge det britiske medie BBC er han ved bevidsthed og blev forflyttet til intensiv i tilfælde af, at han får problemer med at trække vejret.

Berlingskes korrespondent i Storbritannien, Poul Høi, hæfter sig ved to centrale oplysninger i den officielle meddelelse fra talsmanden i Downing Street, nemlig at Johnson er flyttet på intensiv og – måske endnu mere afgørende – har overgivet regeringsledelsen til udenrigsminister Dominic Raab. Det er præcis, hvad han i 11 dage har forsøgt at undgå, og det er både ildevarslende og afslører alvoren i begivenheden, skriver Berlingskes korrespondent.

Hospitaler vil behandle »almindelige« patienter igen

Det er ikke alle hospitaler, der har lige travlt. På Herlev-Gentofte Hospital er kun to ud af de seks særlige coronaafsnit i brug.

Det store antal af patienter, som hospitalet frygtede, ser ikke ud til at være en realitet. De vurderer derfor nu, at de atter har kapacitet til at behandle patienter, som de seneste uger har fået aflyst operationer og andre indgreb.

»Faktisk er vi mildere presset, end vi er under en almindelig influenzasæson, og vi er meget langt fra vores maksimale kapacitet,« siger hospitalsdirektør Steen Werner Hansen til Berlingske.

Mette Frederiksen anklages for at løbe solo

Tiden er nu inde til, at regeringen inddrager Folketinget og landets politikere i højere grad, lyder det fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

Ifølge en række blå partiledere er coronakrisen rykket til en ny fase, hvor tidspresset ikke er så stort, som det har været. Det betyder, at regeringen kan give Folketinget større mulighed for at være med i beslutningsprocesser.

»Jeg appellerer til, at regeringen fremover vil gribe det her arbejde an på en måde, hvor vi rent faktisk bliver inddraget og ikke bare orienteret,« lyder det fra Jakob Ellemann-Jensen.

Det sker i dag:
Det lyder måske skørt i en tid som denne, men traditionen tro afholder Verdens Sundhedsorganisation (WHO) International Sundhedsdag 7. april – denne gang virtuelt. Årets tema er sygeplejersker og jordemødre.