Til alle dem, der tror, at USA nu drejer til venstre: »I bliver dybt skuffede«

Republikanerne forsøgte at fortælle vælgerne, at Joe Biden var en trojansk hest, som den yderste venstrefløj ville kravle ud af. Intet tyder på, at dette bliver tilfældet, lyder det i Berlingskes podcast om amerikansk politik.

Joe Biden har aldrig været en venstrefløjspolitiker. Og han har tilsyneladende heller ikke tænkt sig at blive en venstrefløjspræsident. Fold sammen
Læs mere
Foto: Chandan Kanna/Ritzau Scanpix

Den seneste uge er USAs kommende præsident, Joe Biden, gået i gang med at udpege de personer, der skal udgøre den kommende amerikanske regering.

Og spørger man værterne for Kampagnesporet – Berlingskes podcast om amerikansk politik – er der én konklusion at drage af udnævnelserne:

»Alle dem, der tror, at der nu kommer en progressiv periode i amerikansk politik, og hvor der bliver kørt hårdt i retning mod venstre, bliver meget skuffede,« siger vært Mads Fuglede.

Medvært David Trads havde forventet, at Joe Biden ville give lunser til venstrefløjen i Det Demokratiske Parti og måske gøre den progressive Elizabeth Warren til finansminister eller socialisten Bernie Sanders til beskæftigelsesminister.

Lige nu er der dog intet, der tyder på en rolle til Bernie Sanders, ligesom finansministerposten er gået til den langt mere moderate tidligere chef for den amerikanske centralbank Janet Yellen.

»Det er en skråt op-finger til det progressive USA,« siger Mads Fuglede:

»Biden udpeger kun folk, der er midtsøgende.«

USA-eksperterne ser klare tegn på, at Joe Biden får sin inspiration fra Barack Obamas anden præsidentperiode. Her var præsidenten langt mere midtsøgende end under sin første præsidentperiode, hvilket formentlig hang sammen med, at Obama i sin anden periode skulle forsøge at få presset sin politik igennem et republikansk senat.

Medmindre der indtræffer en stor overraskelse ved de to senatsvalg i Georgia, vil også Joe Biden stå med et republikansk senat, som vil skyde al venstrefløjspolitik i sænk.

»Mange af dem, han har udpeget, havde sin gang i Obamas anden regering. Det er folk, Joe Biden kender godt,« siger David Trads.

Hvad bliver der til venstrefløjen?

Biden er formentlig fuldt ud opmærksom på, at han risikerer et internt oprør, hvis han aldeles ignorerer venstrefløjen i Det Demokratiske Parti, og derfor forsøger han at give dem godbidder. I sit første store interview lovede han en immigrationsreform, som skal gøre det nemmere for udokumenterede indvandrere at søge lovligt ophold og statsborgerskab i USA.

Det er et anerkendende nik til venstrefløjen, siger Mads Fuglede.

Forslaget får dog meget svært ved at blive til virkelighed.

»Det kommer aldrig igennem et republikansk senat.«

I denne uges afsnit af »Kampagnesporet« kan du blandt andet også høre, hvorfor USA-eksperterne afviser at kalde Donald Trumps forsøg på at omgøre valgresultatet for et forsøg på »statskup«.

Lyt til det hele og tidligere afsnit her.