Biden i første interview efter valget: »Trump har ændret landskabet. Det har været Amerika alene«

I sit første interview efter præsidentvalget lover Joe Biden nu, at hans regering ikke bliver en tilbagevenden til Barack Obamas politik. Donald Trump har ændret USA for meget til, at det kan lade sig gøre.

 
Den kommende amerikanske præsident Joe Biden har udpeget sit hold til ind- og udenlandspolitik. Video: CNN. Redigering: Sarah Sander. Fold sammen
Læs mere

Selv om flere af medlemmerne af hans nyudpegede kabinet er gamle kendinge fra Barack Obamas tid, lover Joe Biden, at hans regering ikke bliver en tilbagevenden til tiden før Donald Trump.

Det kan slet ikke lade sig gøre, siger den kommende amerikanske præsident i sit første interview siden valget, i NBC News. For Donald Trump har ændret verden i løbet af de fire år, han har været præsident.

»Vi står over for en totalt anderledes verden nu, end vi gjorde i Obama-Biden-regeringen,« siger Joe Biden, der var vicepræsident under Barack Obama:

»Præsident Trump har ændret landskabet. Det er Amerika først. Det har været Amerika alene.«

Ikke en ny Obama-regering

Det er ellers hurtigt blevet bemærket, at flere af de medlemmer, Joe Biden indtil nu har udpeget til sit kabinet, er gamle kendinge fra Obamas regering.

Den kommende udenrigsminister, Antony Blinken, er således tidligere viceudenrigsminister fra Barack Obamas regering, og den forhenværende udenrigsminister, John Kerry, er udpeget som særlig klimaudsending.

Selv har Joe Biden forklaret, at han med sine udpegelser forsøger at repræsentere et bredt udvalg af det amerikanske folk og Det Demokratiske Parti, og i interviewet i NBC melder han sig endda klar til at udpege en republikaner, som stemte på Donald Trump, til sit kabinet.

»Jeg vil have, at dette land skal forenes,« siger han i interviewet.

På Demokraternes progressive fløj er flere glade for udnævnelsen af Janet Yellen, tidligere chef for den amerikanske centralbank, som ny finansminister. De er også glade for udnævnelsen af Ron Klain som stabschef.

Joe Biden forklarede i interviewet, at han også vil favne den progressive fløj af partiet i sin regering – men da han blev spurgt, om han ville udpege de to progressive senatorer, Elizabeth Warren og Bernie Sanders, til sit kommende kabinet, var hans svar noget mere vævende.

Han forklarede, at muligheden ikke var taget af bordet, men at »tage nogen ud af Senatet eller ud af Huset (Repræsentanternes Hus, red.) er en meget svær beslutning«.

Vil ikke retsforfølge Trump

Når Donald Trump forlader Det Hvide Hus, kan han blive mål for en række undersøgelser om mulig kriminalitet, som Berlingske tidligere har beskrevet.

Men Joe Biden gjorde det klart, at han ikke har tænkt sig at sætte sit eget justitsministerium til at undersøge Donald Trump – selv om flere demokrater har givet udtryk for, at de ønsker det.

Til gengæld har Joe Biden ikke tænkt sig at blande sig i de eventuelle sager, som Donald Trump kan stå over for på delstatsniveau.

De verserende sager handler først og fremmest om mulig økonomisk kriminalitet og sexkrænkelser, og ironisk nok ville de fleste af dem være faldet for en forældelsesfrist på fem år, hvis Trump havde formået at vinde valget og kunne sidde yderligere fire år mere som præsident.

»Der er en række undersøgelser, som jeg har læst om på delstatsniveau. Det er der intet, jeg kan gøre ved,« sagde Joe Biden.

Lyt til »Kampagnesporet« Berlingskes podcast om amerikansk politik: