Tegnells strategi blev udskældt af hele verden – men den var ikke skyld i højt dødstal, hævder han

Først var Sverige et af de lande i Europa, der var allerhårdest ramt af coronavirus. Nu er det et af de lande, hvor der er færrest nye smittede. Men strategien har ikke ændret sig.

 
Coronavirussen er stadig i Danmark, og smitten er steget igen. Få overblikket her. Video: Ritzau Scanpix. Redigering: Ida Meesenburg og Kristina Finne Fold sammen
Læs mere

Mens resten af verden lukkede ned, holdt Sverige både skoler, fitnesscentre og grænser åbne, og antallet af smittede, døde og hospitalsindlagte voksede samtidig med alarmerende hast i landet.

I løbet af foråret og den tidlige sommer gjorde Sverige sig flere gange bemærket for at være det land i Europa, der havde det højeste antal smittede pr. indbygger i hele verden.

Men det behøver ikke at have noget at gøre med landets strategi, fastholder statsepidemiologen Anders Tegnell i et interview med France24.

For mens Sverige har fastholdt sin strategi, gør landet sig nu bemærket ved at være et af de lande i Europa, der har det laveste antal nye smittede, mens antallet af nye tilfælde vokser i de lande, der var hurtige til at lukke ned: Spanien, Frankrig, og ja, også Danmark og Norge.

Men hvordan forklarer Anders Tegnell så, at flere end 5.800 svenskere er døde med covid-19, mens antallet er langt, langt mindre i både Danmark og Norge?

»Med samme strategi, som vi har haft hele tiden, har vi næsten ikke haft nogen nye tilfælde i ældreplejen i de seneste to-tre måneder. Der har også været meget få dødsfald i længere tid. Så der findes ingen definitiv forbindelse mellem strategien og antallet af døde,« siger statsepidemiologen i sit interview til France24:

»Jeg siger ikke, at der ingen forbindelse er overhovedet, men der er ingen tydelig forbindelse,« tilføjer han så.

Han mener i stedet, at Sverige fik en sværere start på pandemien end nabolandene, fordi der kom »mere smitte ind« i landet tidligt.

»Sverige havde en meget kraftig epidemi meget tidligt, meget kraftigere end vores nabolande. Det blev en meget tung begyndelse, og det gjorde, at vores pandemi mindede mere om den i Storbritannien og Frankrig, og den kan derfor ikke sammenlignes med Norge og Finland,« siger han i interviewet.

Ligesom han har gjort flere gange tidligere, henviser Anders Tegnell i øvrigt til, at flere plejehjem i Sverige også blev ramt af coronavirus, hvilket kan have medført endnu højere dødstal.

Men noget må da være gået galt, afbryder den franske journalist.

»Selvfølgelig, når 5.800 mennesker er døde. Det var bestemt ikke noget, vi havde forudset, planlagt eller håbet på. Så noget er bestemt gået galt. Men det behøver ikke at betyde, at strategien i sig selv var forkert,« svarer Tegnell.

Mens flere andre lande har gjort det obligatorisk at bære mundbind i offentlig transport – sådan som det for eksempel er blevet tilfældet i Danmark – afviser Tegnell fortsat at indføre et sådant krav i Sverige.

»Nu, hvor vi har en forholdsvis lille smittespredning, som endda falder lidt, kan vi ikke se nogen grund til at introducere nye tiltag. Slet ikke tiltag, hvor der er meget dårlige beviser for, at det virker,« siger han og tilføjer, at der stadig er stor uenighed om, hvorvidt mundbind virker eller ej.

Sådan har det også tidligere lydt fra Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, der dog på et pressemøde 15. august forklarede, at han selv var »blevet klogere.«

»Vi skal handle på den nye viden. Og ja, vi generer nogle mennesker ved, at de skal gå med mundbind, men det har en effekt over for de sårbare. Og i den forbindelse betyder smittetrykket meget,« sagde han dengang.