Tegnell advarer om nye coronarestriktioner: Nu stiger smitten igen i Stockholm

Der er kun 27 personer indlagt med coronavirus i Stockholm og to personer på intensiv. Men nu ser myndighederne tegn på en stigning i smittespredningen igen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell advarer nu om nye mulige restriktioner i Stockholm, efter antallet af nye smittede er begyndt at stige igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claudio Bresciani/TT/Ritzau Scanpix

Mens antallet af smittede i Sverige fortsat falder, er den nedadgående kurve i Stockholm nu brudt.

Det kan bane vej for nye coronarestriktioner i den svenske hovedstad, advarede statsepidemiologen Anders Tegnell om på et pressemøde tirsdag ifølge SVT.

Stockholm har i løbet af coronapandemien været den svenske by, som var hårdest ramt af virussen, men i de seneste måneder er antallet af både indlæggelser, døde og smittede faldet i byen.

Det har fået eksperter og læger til at diskutere, om Sveriges ellers udskældte strategi nu kan have vist sig at virke efter planen: Om virussen har spredt sig så meget i samfundet, at der nu er bredere immunitet mod den.

Men torsdag annoncerede Region Stockholm, at man nu ser tegn på en lille stigning i antallet af nye smittede igen. Der er 27 personer indlagt med coronavirus i Stockholm, og to personer ligger på intensiv.

Det er stadig få sammenlignet med de 1.100 indlagte, Stockholm havde, da pandemien var allerværst tidligere på året.

Men andelen af personer, som testes positive i Stockholm, vokser. For to uger siden var det således 1,3 procent af alle testede, der bekræftedes smittede med coronavirus. I den seneste uge var det 2,2 procent.

»Det, vi ser, er bekymrende tegn på, at smittespredningen øges. Det er lave niveauer, men den øges,« forklarede Björn Eriksson, hospitalsdirektør i Stockholm, på et pressemøde tirsdag.

Hele husstande i karantæne

Mens Sverige indtil nu synes at være gået fri for den anden bølge af virusinfektioner, som har ramt store dele af Europa, frygter Björn Eriksson nu, at den kan være på vej. Han understregede på pressemødet tirsdag, at det nu er op til svenskerne at sørge for, at smitten ikke tager fart igen.

»Jeg bliver fortvivlet over dem, der opfører sig, som om det er ovre. I kan ramme andre, som er meget mere sårbare,« sagde han på pressemødet.

Senere på dagen forklarede han i et interview, at Region Stockholm nu drøfter med Sveriges svar på Sundhedsstyrelsen, Folkhälsomyndigheten, hvordan nye restriktioner kan komme til at se ud.

Der kan for eksempel blive tale om, at hele husstande skal gå i karantæne, hvis ét medlem testes positiv for coronavirus, fortalte hospitalsdirektøren i Aktuellt på SVT.

Det er endnu ikke aktuelt at indføre de nye restriktioner, men hvis smitten fortsat stiger, kan det blive nødvendigt, slog han fast.

»Det kommer an på, hvordan smittespredningen udvikler sig. Men bestemmer vi os for det, kan det gå ganske hurtigt.«