Sverige rammer bunden i stort coronastudie

Sverige får bundkarakter på flere parametre i en ny rapport fra OECD, der sammenligner 31 europæiske landes håndtering af coronapandemien.

 
Sveriges statsminister, Stefan Löfven, lagde i sin tale vægt på, hvor alvorlig en situation det er, landet står i. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Siden coronapandemien for alvor ramte Europa, har Sverige fået international status som landet, der gik sin helt egen vej i håndteringen af coronakrisen.

På den baggrund har der løbende været et intenst fokus på den svenske coronastrategi, der i et internationalt perspektiv er blevet kendt for at indebære færre restriktioner sammenlignet med andre lande.

Men hvem har egentlig klaret coronahåndteringen bedst?

Ifølge en ny rapport fra Organisationen for Økonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD) er Sverige ikke mønstereleven i håndteringen af coronapandemien. Faktisk får Sverige bundkarakter på en række områder i rapporten. Her har man sammenlignet, hvordan 31 europæiske medlemslande har ageret under pandemien, og hvordan håndteringen har påvirket landenes smittetal.

Eksempelvis har Sverige været for længe om at få smittetrykket ned under 1,0, hvilket vidner om, at landet har haft problemer med at tøjle smittespredningen.

Her fik Sverige en sidsteplads sammenlignet med de øvrige EU-lande, da det tog Sverige 58 dage at få smittetrykket under 1,0. Til sammenligning gik førstepladsen til Malta med blot 11 dage, mens Danmark gjorde det på 38 dage. Ifølge OECD lå gennemsnittet blandt EU-landene på 34 dage.

Dårlig til at holde folk inden døre

Ifølge rapporten ligger Sverige også i bunden, når det gælder isolation. Her tages der udgangspunkt i perioden marts til maj, hvor Sverige fortsat havde et åbent samfund, mens andre lande var underlagt total nedlukning. I perioden havde indbyggerne i de undersøgte lande reduceret deres mobilitet med gennemsnitligt 15,1 procent.

Her faldt mobiliteten blandt borgerne i Spanien mest med 22,2 procent og mindst i Sverige med 7,4 procent, mens Danmark lå på 9,7 procent.

OECD pointerer også, at Sverige var betydeligt længere tid om at reducere antallet af nye indlagte på intensivafdelingerne end andre lande. Da Frankrig og Holland i foråret var i stand til at reducere antallet af nye indlagte coronapatienter med 80 procent på tre til fire uger, tog det 11 uger for Sverige at gøre det samme.

Tegnell: Sverige har ikke fejlet

Den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, tager rapportens resultater ilde op. Han har været primus motor i den svenske strategi, hvor den svenske regering i høj grad har indrettet sig efter hans anbefalinger.

Over for SVT fremhæver Tegnell, at OECD er en organisation, som normalt beskæftiger sig med økonomiske spørgsmål, og derfor mener han ikke, at OECD har »forstået kompleksiteten« af data fra sundhedsstatistikkerne i de pågældende lande.

»Man skal have et systemkendskab til sundhedsstatistikker. Det er ekstremt vanskeligt at sammenligne sundhedsdata mellem forskellige lande,« siger Anders Tegnell til SVT.

Selv om Anders Tegnell er stærkt kritisk over for OECD-rapporten, fremhæver han, at det er positivt, at der i rapporten ikke drages en samlet konklusion om, hvorvidt et land har fejlet i dets håndtering af coronapandemien.

»De siger ikke, at Sverige har fejlet,« siger han.