Sydkoreansk skandale kan gavne Kina

Park Geun-hyes dage som sydkoreansk præsident ser ud til at være talte. Hendes indblanding og håndtering af en korruptionsskandale har sat hende under enormt pres. Det kan vise sig at være godt nyt for Kina.

Demonstranter bærer en Park Geun-Hye-dukke i overstørrelse gennem Seouls gader.?Foto: Jung Yeon-Je/AFP Fold sammen
Læs mere

Endnu er det lykkedes Sydkoreas præsident, Park Geun-hye, at klamre sig til magten. Men hun er hårdt presset af folkelige protester og truet af en rigsretssag iværksat af oppositionen.

Årsagen er hendes indblanding og håndtering af en usædvanlig korruptionssag. En af hendes bedste veninder sidder fængslet mistænkt for at have udnyttet sit venskab med præsidenten til at presse millionbeløb ud af store selskaber. Samtidig er det kommet frem, at veninden har haft adgang til dybt fortrolige regeringsdokumenter.

Den politiske skandale er vokset i omfang over de seneste uger og har allerede kostet flere af præsidentens nærmeste rådgivere jobbet.

Tidligere på ugen tilbød Park Geun-hye at træde tilbage, hvis medlemmerne af landets parlament kan finde en passende løsning. Det har dog ikke afholdt oppositionen fra at fastsætte en dato for den proces, der kan ende med, at hun bliver afsat ved en rigsretsretssag. På den ene eller anden facon bliver Park Geun-hye derfor sandsynligvis den første demokratisk valgte præsident i Sydkoreas historie, der ikke sidder hele perioden ud.

God nyt for Kina

Og det kan vise sig at være godt nyt for Kina. Siden den sydkoreanske regering i sommer besluttede at opstille et højteknologisk, amerikansk missilsystem, har der været kold luft mellem Seoul og Beijing. Det avancerede forsvarssystem vil kunne beskytte mod missilangreb fra Nordkorea, men bliver af Kina beskyldt for at styrke USAs militære tilstedeværelse i Asien.

Også Sydkorea og Japans nye aftale om at dele militære efterretninger vækker bekymring i Kina. Den blev underskrevet sidste måned og betyder, at de to lande vil komme til at dele flere militære oplysninger om Nordkorea – men muligvis også om Kina.

En lignende aftale var klar til at blive underskrevet for fire år siden, men den blev skrinlagt kort inden underskrivningsceremonien på sydkoreansk foranledning. Det skete efter stor kritik fra oppositionen. Et militært samarbejde med Japan er en kontroversiel ting i Sydkorea, der var under japansk besættelse 1910-45.

Sydkoreas to ledende oppositionspartier har været kritiske over for både missilplanerne og det japanske efterretningssamarbejde. De seneste meningsmålinger viser, at det største oppositionsparti har støtte fra 34 procent af vælgerne, mens Park Geun-hyes parti må nøjes med 15 procent. Den sydkoreanske præsidents politiske deroute kan derfor vise sig at være til stor gavn for Kinas Kommunistparti.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina